Explosie laat notering daggas even flink opveren

Het Oostenrijkse gasoverslagstation in Baumgarten an der March is na een ontploffing vorige week inmiddels weer geheel in bedrijf, aldus een bestuurder van het bedrijf Gas Connect Austria.

Via het station wordt gas uit Rusland en Noorwegen door heel Europa verspreid. Italië meldde direct na het incident dat het in de problemen kwam met de energievoorziening in het land doordat de gastoevoer was afgesloten. Volgens Gas Connect Austria zou de reparatie een aantal dagen duren, maar woensdagochtend draait alles weer op volle toeren. De oorzaak is volgens de autoriteiten technisch. In het gascomplex van Baumgarten werd al tijdens de Koude Oorlog gas doorgesluisd. Door dit aardgasknooppunt vloeit per jaar circa 40 miljard kubieke meter gas.

In Europa zijn dinsdag de aardgasprijzen gestegen als gevolg van de vrees dat de explosie de infrastructuur voor de gasleveranties zwaar heeft beschadigd. Uiteindelijk is er inmiddels ook weer een correctie op de stijging geweest, waardoor de prijs weer gelijk is als voor de explosie.

Het koude weer was ook een reden voor het daggas om licht te stijgen.

Elektriciteit
De afgelopen week werd weer duidelijk dat er toch nog een redelijke afhankelijkheid zit tussen de verschillende grondstoffen en de elektriciteitsprijzen. De lekkage aan de transportleiding van Brent olie in de Noordzee op maandag en de brand in het gasverdeelstation in Oostenrijk op dinsdag, zorgden voor een prijsopdrijving van de lange termijn, en dan vooral voor 2018. De dag daarop leek de rust weer een beetje te zijn teruggekeerd en eindigden de lange termijnprijzen van woensdag aan het einde van de dag weer wat lager. Niet alleen deze incidenten zorgden voor een stijging van de prijzen. De klimmende kolenprijs, naar ruim negentig dollar per ton, hielp hierbij ook een handje. De stijgende kolenprijs was het gevolg van meer vraag naar kolen in China.

De korte termijnprijzen trokken zich niets aan van deze calamiteiten en werden de afgelopen week bepaald door stijgingen, maar ook door dalingen. Stijgingen aan het begin van week door koude en sneeuw, verder in de week daling door zachtere lucht en meer wind.

Olie
Noem het en de Amerikanen hebben het verscheept dit jaar. Olie, gas, diesel, propaan, vloeibaar natuurlijk gas. Alles ging op een recordniveau naar kopers verspreid over de hele wereld. Wat opvalt is dat de export in een jaar tijd enorm is toegenomen en dat vooral ons land een prominente plek heeft in dat rijtje.

In 2017 importeerde Nederland 23,5 miljoen vaten olie. Dat is iets minder dan de nummer drie, het Verenigd Koninkrijk (24,4 miljoen). Op de eerste plek is Canada te vinden met 93,5 miljoen, op twee China met ruim 63 miljoen vaten olie. In dit rijtje met grote namen staat Nederland dus in de top-5, nog boven economieën als Frankrijk, Japan en India. De verwachting is groot dat deze export van Amerika verder gaat toenemen in 2018, dit kan de olieproductie beperkende maatregelen van de OPEC-landen en o.a. Rusland behoorlijk gaan verstoren met als resultaat het uiteenvallen van de eenheid van het kartel.

Deze week was er nog even paniek in de markt omdat er een cruciale oliepijpleiding op de bodem van de Noordzee die de Britten van olie voorziet buiten gebruik dreigde te worden gesteld. De pijpleiding vertoonde een barstje en moest worden onderzocht en gerepareerd. Het stijgende effect op de prijs is uiteindelijk weer teniet gedaan.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties