Export op Rusland krijgt flinke tik

De Nederlandse bloemen- en plantenexport naar Rusland kreeg in oktober een forse tik met een krimp van 26,5%. Alleen in februari en in september werd op deze voormalige groeimarkt een plusje genoteerd, een effect van speciale bloemendagen. Dit constateert de VGB op basis van de exportstatistieken van Floridata.

De vooruitzichten voor dit afzetgebied zijn niet gunstig. Door de internationale sancties is de koers van de roebel gezakt, is het betalingsverkeer bemoeilijkt en hebben bloemenstromen zich verlegd. „Om zo weinig mogelijk uit Europa in te kopen halen Russen nu ook bloemen uit China”, noemt Armen Farkisyan van Wesseling Bloemenexport als voorbeeld.

Illustratief is verder, dat door de onduidelijke situatie er minder plannen worden gemaakt voor levering voor de belangrijke Internationale Vrouwendag op 8 maart. En er gaan geruchten, dat vanaf 1 januari de importtarieven op bloemen en planten omhoog zullen gaan.

Vorig jaar stabiliseerde de exportomzet op Rusland op €252 miljoen en was het marktaandeel in tien jaar tijd geklommen van 2% tot 4,8%. Dat is met de huidige krimp 15 procentpunten teruggevallen tot 4,1%. De omzetwaarde komt daarmee tot en met oktober uit op € 200 miljoen.

Toename Polen
De exportwaarde van bloemen en planten naar Polen is tot en met oktober met 14,9% gestegen tot € 135 miljoen. Dit is niet meer voldoende, zoals eerder dit jaar wel het geval was, om de achterstand in Rusland te compenseren

Eerder dit jaar leek de krimp van de bloemen- en plantenexport naar Italië om te slaan in toename, maar na het vroege voorjaar was er een terugval. De afgelopen twee maanden slaagden Nederlandse exporteurs er in een toename van 10% te realiseren.

Daardoor staat Italië nu op een stijging van 1,6% tot € 232 miljoen en is het Rusland weer op de ranglijst gepasseerd als vierde afzetbestemming. ,,Economisch is Italië het zwarte schaap van Europa, maar de bloemen- en plantenverkoop lijkt weer in de lift te zitten’’, constateert directeur Jargo Schaper van Quattro Plant.

Over Spanje is hij positief. „De Spaanse overheid gaat de verhoging van de btw op bloemen en planten, die naar aanleiding van de crisis is doorgevoerd, per 1 januari weer terugdraaien. Dat heeft meteen geleid tot een veel betere stemming”, verklaart hij de groei van 16% in oktober en de omslag van krimp naar een lichte stijging tot € 61 miljoen tot en met oktober.

Oktober
De exportwaarde in oktober eindigde met een stijging van 3,8% op € 420 miljoen. Bloemen deden het in oktober dankzij een plus van 5% tot € 272 miljoen iets beter dan pot- en tuinplanten. Bij deze productgroep stokte de teller op +1,7% tot € 148 miljoen.
Op jaarbasis is deze ontwikkeling anders en is de stijging bij de planten (+5,7% tot € 1,8 miljard) groter dan die bij de snijbloemen (+1,9% tot € 2,8 miljard), zo blijkt uit de door Floridata verzamelde gegevens bij de aangesloten groothandelaren.

Na het tweede kwartaal lag de toename van de exportwaarde op 1,6% en sindsdien is deze groei dankzij regelmatige en bescheiden groei omhoog gekropen tot + 2,7% tot en met oktober.

De groei met in totaal € 115 miljoen in de top-3 afzetbestemmingen, Duitsland (+4,8 tot € 1,4 miljard), Verenigd Koninkrijk (+1,8% tot € 677 miljoen) en Frankrijk (+7,8% tot € 551 miljoen) schrijven groothandelaren voor een belangrijk deel toe aan gunstige weersomstandigheden.