Export VK ondanks brexit en ‘dankzij’ corona nog positief

Voorlopig vallen de belemmeringen voor de bloemen- en plantenexport vanuit Nederland naar Engeland door brexit mee. De gevolgen van brexit hinderen de daghandel daarentegen zwaar. Wrang genoeg helpt corona een handje, want verplicht thuisblijven stimuleert bestedingen.

Er hangen nog donkere wolken boven het perspectief van de bloemen- en plantenexport naar Engeland”, waarschuwt CFO Harry Brockhoff van Dutch Flower Group drie maanden na de effectuering van brexit. „Want wat zijn straks de gevolgen als de nu nog uitgestelde fysieke fytosanitaire keuringen wél moeten worden uitgevoerd?”, is een van zijn nog niet beantwoorde vragen.

Tweede afzetbestemming

Voorlopig vallen de effecten van het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de EU op de Nederlandse bloemen- en plantenexport mee. De in rangorde tweede afzetbestemming was in 2020 goed voor een exportomzet van €880 miljoen, een stijging van 3% terwijl de totale export 4% kromp tot €6 miljard. Het marktaandeel steeg in het coronajaar 2020 jaar een vol procentpunt tot 14,7%. Planten deden het de afgelopen jaren gemiddeld beter dan bloemen met vorig jaar zelfs een plus die 15% aantikte. (..)

Lees hier het volledige artikel in de Bloemisterij editie 15.

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden. Of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties