Export weinig last van crisis in Oekraïne

Handelaren geven aan dat de politieke onrust in Oekraïne weinig invloed heeft op de export van bloemen en planten. Aan de vooravond van Vrouwendag zijn alle klanten beleverd.

De VGB, de branchevereniging van de handel, meldt dat er geen problemen zijn voorgevallen. „Toen Rusland De Krim bezette, waren de bloemen en planten voor de Vrouwendag al op transport. Die piek is goed verwerkt en de winkels zijn volgeladen. Nu is het de vraag wat er verkocht gaat worden op 8 maart. En of er sancties voor Rusland volgen. Dat laatste zal voor iedereen economische gevolgen gaan hebben”, aldus Robert Roodenburg, directeur van de VGB.

Marius Dekker van De Gooijer International geeft aan dat het spannende ontwikkelingen zijn. „Er wordt ingezoomd op de brandhaard, maar het normale leven in Oekraïne gaat gelukkig ook door”, zegt hij. „Een bestelling van 20.000 phalaenopsissen is afgezegd, maar verder verliep het goed. Er is enorm veel naar Oekraïne toe gegaan. Nu afwachten wat er verkocht wordt”, aldus Dekker. Zijn gevoel zegt dat de politieke instabiliteit een positieve uitwerking kan hebben op de bloemen- en plantenverkoop voor Vrouwendag.

Voorzichtigheid
Louis Altena van Kurt Schrama bloemenexport constateert dat er de afgelopen week iets minder handel de deur is uitgegaan. Volgens hem is er sprake van voorzichtigheid. Hij verwacht dat het de komende week weer aan gaat trekken. „De angst is er dan weer een beetje uit en bovendien moet er toch een boterham verdiend worden. De handel zal weer opgepakt gaan worden”, voorspelt Altena.