Exportwaarde bloemen en planten plust bijna 3%

De exportwaarde van bloemen en planten vanuit Nederland is tot en met september met bijna 3% gestegen tot € 4,1 miljard. Opvallend is de omslag van krimp naar een toename van 7% naar Frankrijk.

In het derde kwartaal dit jaar klom de totale omzetwaarde met 5% in vergelijking met het derde kwartaal in 2013. Dit maakt de VGB bekend op basis van de exportstatistieken van Floridata.

In bijna alle maanden dit jaar is de exportwaarde van bloemen en planten gestegen. Alleen in maart en mei was er dit jaar een krimp, in beide maanden -4% tot respectievelijk € 548 miljoen en € 587 miljoen. In totaal ligt de omzetgroei tot en met september op +2,6% tot € 4,1 miljard, waarbij de plantenwaarde meer stijgt dan die van de bloemen.

In het derde kwartaal dit jaar klom de omzetwaarde met 5,5% tot iets meer dan € 1,1 miljard. Dat is nipt meer dan het vorige record voor het derde kwartaal, dat in 2011 werd gerealiseerd. In dat jaar eindigde de totale bloemen- en plantenexport met een plus van 2% op € 5,2 miljard. Als de huidige groei aanhoudt komt de jaarexport uit op € 5,4 miljard en kan het vorige record uit 2012 worden overtroffen.

Omslag Frankrijk
Opmerkelijk is de omslag in de export van bloemen en planten op Frankrijk. Na het eerste kwartaal was er een achterstand van 8%, die na het tweede kwartaal was ingelopen in een lichte waardestijging van 2%. Na drie kwartalen is Frankrijk de snelste groeier van de top-drie afnemers met een toename van 7% tot bijna
€ 500 miljoen.

„De tweede helft van het jaar loopt het inderdaad beter”, aldus accountmanager Hilco de Rode van A. Heemskerk. Directeur Hans van der Plas van de Van der Plas Groep meldt dat Franse bloemisten vaker bestellen, in kleinere aantallen. „Risico’s moeten worden teruggebracht en dankzij de verkoop via webshops is dat goed te doen.”

Bovengemiddelde groei
Een sterk bovengemiddelde groei in de top-10 importerende landen is tot en met september verder gerealiseerd in Zwitserland (+13,1% tot €135 miljoen) en Polen (+14,5% tot €123 miljoen). Naar Zwitserland groeit vooral de plantenexport. Richting Polen is de groei gelijk verdeeld over bloemen en planten.

In zeven van de top-10 landen realiseert de Nederlandse bloemen- en plantenexport een stijging. In Italië en België is er een stabilisatie tot lichte krimp en de export op Rusland liep tot en met september achter met -6,5% tot €183 miljoen.

De export naar Oost-Europese landen wisselt sterk. Tot en met september vorig jaar lag Oekraïne bijvoorbeeld op een groei van 29%, dit jaar is er een sterke daling. De koers van de Oekraïnse grivna is tot een minimum gedaald.