Exportwaarde naar recordhoogte in januari

De Nederlandse groothandel heeft in januari voor 400 miljoen euro aan bloemen en planten geëxporteerd; een stijging van 2% ten opzichte van vorig jaar. De recordomzet van januari 2007 is hiermee overtroffen.

De goede weersomstandigheden hadden in januari een positief effect op de verkopen. HBAG Bloemen en Planten waarschuwt dat deze recordomzet een momentopname is. „Het is nog te vroeg voor verregaande conclusies. De concurrentie is fors, directe handelsstromen met bloemen vanuit Afrika en Zuid-Amerika nemen toe en het creditmanagement vereist alle aandacht. Tegelijk is de groeipotentie volop aanwezig, zeker als het consumentenvertrouwen zich positief blijft ontwikkelen’’, aldus Tom Bijleveld van de handelsorganisatie.

Zowel bij de bloemen als bij de planten werd er een exportgroei van 2% gerealiseerd. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat de groei van beide productgroepen op hetzelfde niveau lag.

De verschillen per land zijn groot. Duidelijk is dat de groei op Rusland stabiliseert. Opvallend is ook dat de export op de Zuid-Europese bestemmingen (Italië, Spanje en Portugal) voor de tweede maand op rij is toegenomen.