FloraHolland en bonden vandaag aan tafel

  FloraHolland en de vakbonden zijn in gesprek over het sociaal plan. Dit is de uitkomst van een massale actie van stakende werknemers van de veiling op vestiging Aalsmeer. De staking gaat door totdat partijen er uit zijn.

  Ruim 500 stakende werknemers van de vestigingen Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg gingen vanmorgen in optocht naar het hoofdgebouw van de veiling in Aalsmeer. Vakbondsleiders en kaderleden van FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond vroegen de directie om een fatsoenlijk sociaal plan en respect van de leiding.

  De stakende menigte werd toegesproken door onder meer Ellen Dekkers, voorzitter van het FNV. „Ik zie hier alleen maar trotste vakmensen, die zich met hart en ziel inzetten, loyaal zijn en kennis hebben. Mede daardoor is FloraHolland succesvol. En dan verwacht je ook dat medewerkers fatsoenlijk behandeld worden en er een goed sociaal plan komt. Het is terecht dat jullie boos zijn.”

  ‘Medewerkers houden van FloraHolland’
  Ze gaf verder aan dat de medewerkers van FloraHolland houden. Twee kaderleden van de bonden boden daarom de directieleden Lucas Vos en Rens Buchwaldt een groot hart en een roos aan om de liefde te tonen. Van Dijk: „De vraag is: houdt FloraHolland ook van zijn personeel?”

  Maurice Limmen, voorzitter van CNV Dienstenbond, vertelde de menigte dat als er gestaakt wordt in aanloop naar Valentijn er echt wel wat aan de hand is. „Dat betekent dat er behoorlijk wat mis is, anders voeren mensen geen actie.”

  Respect
  Volgens Limmen gaat het de medewerkers om twee dingen. Het eerste is respect. FloraHolland kan mensen niet zomaar naar de andere kant van het land sturen zonder voor ze te zorgen. En ten tweede kan FloraHolland personeel niet zomaar op straat zetten zonder voor hen te zorgen.”

  In een reactie gaf algemeen directeur Lucas Vos aan dat hij, Buchwaldt en de managers geluisterd hebben en dat ze veel gesprekken voeren met stakers en mensen die niet staken. „De gevoelens van beiden liggen dicht bij elkaar”, aldus Vos. „Naast het sociaal plan liggen er nog veel meer pijnpunten en daarover willen we om tafel. Er ligt een berg werk te wachten en daar wil ik graag aan beginnen.”

  Geen dag te verliezen
  Vos vroeg de bonden vervolgens om goede afspraken te maken over het sociaal plan. „Wij moeten verder. Alle medewerkers, ook de stakers, hebben geen dag te verliezen.”

  De bonden en de menigte stemden in met de uitnodiging. Ze gaven wel aan dat de stakingen en acties verder gaan totdat er een akkoord is.

  Bron: Vakblad voor de Bloemisterij