FloraHolland heeft te veel grond en vastgoed

FloraHolland heeft zo’n 20 ha te veel grond in bezit in Aalsmeer en Naaldwijk. Ook is er leegstand in gebouwen.Dat stelt directeur Vastgoed Erik Leeuwaarden in FloraHolland Magazine.

De veiling is in overleg met de gemeentes van Aalsmeer en Naaldwijk om het 20 ha teveel aan gronden agrologistiek te bestemmen. Onder voorbehoud van een bestemmingswijziging is een eerste perceel in Naaldwijk al verkocht aan onderwijsinstelling Lentiz. In totaal heeft FloraHolland in Aalsmeer en Naaldwijk 60 ha in bezit.

Er is tevens leegstand op de diverse locaties van de veiling. Minder toegankelijke ruimtes, zonder dockboards, vooral inpandig in Naaldwijk en Aalsmeer zijn moeilijk te verhuren. „Door de teruglopende klokvolumes is er minder ruimte nodig om de klokprocessen uit te voeren. Het is lastig daar verhuurbare handelsruimtes van te maken.”

Leeuwaarden probeert de beschikbare ruimte een andere bestemming te geven en daarna te verhuren of te verkopen. Ook voor de vrijkomende locatie Bleiswijk bekijkt hij alternatieve bestemmingen. „Dat is niet eenvoudig, maar Bleiswijk is aantrekkelijk gelegen en uiteindelijk is het ook met de locatie Venlo binnen enkele jaren gelukt.”

In totaal schrijft de veiling € 17 miljoen op gronden en vastgoed af. Dit betreft met name grond in Naaldwijk (€ 10 miljoen) en vastgoed van Ciccolella. Verdere tegenvallers voorziet Leeuwaarden niet.

Florimex had panden in Aalsmeer en Rijnsburg. Ciccolella in Aalsmeer en Naaldwijk. Dutch Flower Group heeft het Aalsmeerse pand van Florimex in gebruik. Het Rijnsburgse pand staat nog leeg, maar is niet van FloraHolland. Het Naaldwijkse gebouw van Ciccolella is helemaal verhuurd, het Aalsmeers vastgoed gedeeltelijk.

Volgens Leeuwaarden is er een markt voor goede handelsaccommodaties. „Een aantal handelsbedrijven wil groeien en zoekt grotere efficiëntere ruimtes. Klanten praten weer over nieuwbouw, al ligt de financiering daarvan aanzienlijk lastiger dan voor de crisis.”