FloraHolland naar omzet achtste coöperatie

FloraHolland is naar omzet de achtste coöperatie van Nederland. Dit blijkt uit recent onderzoek van NCR, de vereniging voor coöperaties.

De top 5 van grootste coöperaties van Nederland wordt gevormd door Achmea, Rabobank Groep, FrieslandCampina, Cooperatie VGZ en CZ Groep. Zij hebben samen een omzet van meer dan 63 miljard euro en meer dan 100.000 medewerkers.

FloraHolland is met een omzet van €4,476 miljard nummer acht in de lijst van 100 grootste coöperaties. Plantion staat op plaats 68 met een omzet van €88 miljoen.

Als de grootste werkgevers in deze lijst worden gerangschikt dan neemt Rabobank Groep de eerste positie in met 56.870 FTE; meer dan een derde van het aantal banen van de hele Top 100.

Het onderzoek toont aan dat er circa 5.000 coöperaties actief zijn in Nederland. Daarvan is naar schatting de helft opgericht in het laatste decennium. De NCR stelt daarom dat de coöperatie springlevend is.

Er zijn in Nederland ongeveer 25 miljoen lidmaatschappen van coöperaties Dat betekent dat iedere volwassene in Nederland lid is van gemiddeld twee coöperaties. De Nederlandse coöperaties dragen bij aan zo’n 18% van het Bruto Binnenlands Product in Nederland weergegeven.

Mondiaal zijn circa 1 miljard mensen lid van een coöperatie.

De coöperatie is sterk vertegenwoordigd in de land- en tuinbouw en financiële sector (onder andere verzekeringen). Maar juist de laatste jaren is ook op andere terreinen de coöperatie sterk in opkomst, zoals in de dienstverlening, de gezondheidszorg en in het maatschappelijk domein.

Op zaterdag 4 juli 2015 is het de jaarlijkse ‘Internationale Dag van de Coöperatie’. Mondiaal is het thema van deze dag “Gelijkheid”.