‘FloraHolland vertrouwt nog steeds op overleg’

  FloraHolland vertrouwt er nog steeds op door middel van overleg met de bonden uit de impasse over het sociaal plan te kunnen komen. Dat zei manager commercie en product Servaas van der Ven vanmorgen. „Het feit dat er gestaakt wordt geeft ook aan dat wij dingen niet goed hebben gedaan.”

  FloraHolland oriënteert zich momenteel hoe ze verder moet nu er een patstelling is ontstaan tussen haar en de vakbonden. „Wij hebben duidelijk aangegeven te willen praten en onze voorstellen zelfs publiekelijk bekendgemaakt. Het enige is dat we niet hebben getekend bij het kruisje dat de bonden hebben aangeven, maar dat vind ik geen redelijke eis”, zegt Van der Ven.

  FloraHolland heeft er geen begrip voor dat de bonden niet willen overleggen, maar de veiling vertrouwt er nog steeds op door middel van overleg er uit te komen.

  Stakingsbereidheid groot
  Aan de andere kant beseft Van der Ven dat er veel emotie is en de stakingsbereidheid groot is. „Wij zijn daar medeverantwoordelijk voor. De les is dat we beter moeten luisteren. Mensen voelen zich niet gehoord en ook onbegrepen. Daarom zijn we nu aan het investeren door het gesprek aan te gaan en te luisteren wat er leeft op de werkvloer.”

  Van der Ven geeft aan dat het management waaronder directeur Lucas Vos daar nu mee bezig is. „Het is ook begrijpelijk. Er verandert veel in de sector en bij ons buitelen de veranderingen ook over elkaar heen. Mensen begrijpen de veranderingen niet altijd. Dan hebben wij ze niet goed uitgelegd wat het in de praktijk voor hen betekent. Dan is het te veel blijven hangen op organisatie en management.” Volgens Van der Ven staken medewerkers met pijn in het hart. „Er is onvrede, frustratie en onbegrip en daar hebben we een rol in.”

  Niet zonder kleerscheuren
  Van der Ven verwacht dat FloraHolland er niet zonder kleerscheuren vanaf komt. „Het is dubbel. Het verbindt en verscheurt mensen. Hoe gaan stakers en werkers straks weer samen verder?”

  Gelukkig laten kwekers en kopers weten veel vertrouwen in ons te hebben. Kwekers en kopers zijn soms kritisch, maar als het erop aan komt dan staan we er met zijn allen. Ondanks alles staat er niet minder aanvoer en dat is een mooi signaal.”

  Niet in geld uit te drukken
  Volgens Van der Ven, die zegt dat de stakingsbereidheid wat aan het afnemen is, is de schade ook niet in geld uit te drukken. „Allicht zijn het tonnen. De feitelijke kosten zitten in schade van het imago en vertrouwen. Voor ons is het daarom belangrijk geweest dat alle processen zijn door blijven lopen.”

  Bron: Vakblad voor de Bloemisterij