Flower Art Museum ontvangt affiches van Bloemenbureau

Het Flower Art Museum in Aalsmeer ontving afgelopen week circa 150 affiches van internationale bloemententoonstellingen uit de vorige eeuw. Deze historische verzameling was in het bezit van Bloemenbureau Holland.

De affiches zijn verzameld door ir. A.P. Csizik, oud-secretaris van het Bedrijfschap voor de Groothandel in Bloemkwekerijprodukten en een van de grondleggers van de Aalsmeerse Bloemenvaktentoonstelling (voorloper van de Trade Fair). De serie met illustraties, vaak in opdracht vervaardigd door kunstenaars en grafisch ontwerpers, weerspiegelen een tijdsbeeld. Het oudste affiche dateert namelijk van 1909, de meest recente exemplaren komen uit de jaren ’80. Ze kondigden bloemententoonstellingen in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Spanje en Italië aan.

Collectie verhuisde vaker

In 1971 is de collectie geschonken aan de Vereniging ”De Nederlandse Bloemisterij”. In 1972 zijn de affiches tentoongesteld tijdens de Floriade in het Amstelpark in Amsterdam. Later kwam de verzameling onder het beheer van Bloemenbureau Holland. Het Bloemenbureau verhuist binnenkort naar Aalsmeer, waar het een kantoor krijgt in het nieuwe gebouw van FloriWorld. Mede door de verhuizing werd een goede bestemming gezocht voor de verzameling.

De komende tijd gaat het museum verder onderzoek doen naar de collectie en de illustratoren. Vanaf half oktober 2020 wordt er een tentoonstelling aan gewijd. Meer informatie: www.flowerartmuseum.nl.

Directeur Dennis van der Lubbe van Bloemenbureau Holland (links op de foto), droeg de collectie affiches over aan Constantijn Hoffscholte, adjunct-directeur Flower Art Museum in Aalsmeer. (Foto: Sjaak Koningen)

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties