’Fossiele havenwarmte blijft optie voor energietransitie Westland’

Restwarmte uit de Rotterdamse haven blijft een optie voor de Westlandse glastuinbouw gedurende de energietransitie die de sector moet maken. Dat stelt de Westlandse wethouder Theo Duijvestijn (Economie en Greenports) in een interview met Bloemisterij dat je vanaf morgen kunt lezen. Volgens Duijvestijn kan de energieverduurzaming hard gaan, zeker als Trias Westland erin slaagt van 4 km diepte aardwarmte omhoog te halen, maar blijven daarnaast andere duurzame energievormen noodzakelijk.

Foto: Thierry Schut Fotografie

„We streven naar zo duurzaam mogelijke restwarmte. Om die reden zijn wij faliekant tegen kolenwarmte. Maar het is ook niet duurzaam om restwarmte door de schoorsteen te laten ontsnappen. Daarom kan havenwarmte bijdragen aan de energietransitie”, aldus Duijvestijn in Bloemisterij. Hij zegt daarom het initiatief van Alliander DGO en Warmtebedrijf Westland om havenwarmte, CO2 en gietwater aan de Westlandse tuinbouw te gaan leveren, met interesse af te wachten. „We zullen het echter wél gaan toetsen. Zo moet er sprake zijn van een open net en een open handelssysteem. Het moet een Westlanddekkend netwerk zijn, voor en door tuinders, waarbij de teler zijn eigen energiemix samenstelt en waarbij duurzaam in geval van een capaciteitstekort voorrang krijgt.”

CO2 van Ocap
Over het idee van Alliander DGO en Warmtebedrijf Westland om naast warmte ook CO2 te gaan leveren, is Duijvestijn duidelijk. „Een nieuw CO2-netwerk aanleggen, is weinig productief omdat er al een leiding van Ocap ligt. Bovendien is de ruimte voor nieuwe leidingen in de ondergrond beperkt. Beter is het om met Ocap te gaan praten over CO2-levering aan telers die 24 uur per dag, 365 dagen per jaar gegarandeerd is. Want daar schort het nog steeds aan.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties