Fraude bij Pon Power met onderdelen Caterpillar

Bij Pon Power is voor miljoenen gefraudeerd met onderdelen van Caterpillar. Dat meldt het Financieele Dagblad. Onderdelen werden buiten het dealergebied van Pon Power verhandeld voor hogere prijzen. Deze praktijk is niet toegestaan door het Amerikaanse Caterpillar, fabrikant van onder meer graafmachines en WKK-gasmotoren.

Pon is in Nederland exclusief distributeur voor Caterpillar. Echter, voor onderdelen werd in landen als Spanje en Italië tientallen procenten meer betaald dan in Nederland. Deze onderdelen werden naar het buitenland doorgesluisd via Inter SP Trading (ISP) uit Barendrecht. Dit bedrijf verkocht onderdelen zonder serienummer op de factuur te vermelden.

Spil in deze handel was Gerard K., een parttime accountmanager die in 2013 is ontslagen bij Pon. Volgens K. was de directie van Pon Power op de hoogte van de transacties. In totaal gaat het om een handel ter waarde van €75 miljoen. De zaak is nu onder de rechter.

In het artikel in het Financieele Dagblad wordt gesproken over graafmachines. Het is niet duidelijk of ook is gefraudeerd met onderdelen van WKK-motoren voor de tuinbouw.

Caterpillar zou geen boete eisen van Pon, maar wil wel dat Pon het verschil in marge vergoedt. Onlangs schikte Pon een strafvervolging voor omkoping van Nederlands politie- en defensiepersoneel rond de aanschaf van dienstwagens.

Het uitgebreide artikel is te lezen op de site van het Financieele Dagblad.