‘Fris’

Oegandezen kunnen maar heel kleine temperatuursverschillen hebben. Onder de 20ºC lopen ze met dikke jassen en hebben ze het koud en boven de 28ºC gaan ze kapot van de hitte.

6:15 gaat de wekker en begint de dag weer even heerlijk als ieder ander. Half slaperig trek ik mijn korte broek en een hemdje aan om me klaar te maken voor de nieuwe dag. Kort daarna schiet ik in mijn schoenen en loop door het heerlijke Afrikaanse ochtendzonnetje naar kantoor.

Het is zoals het hoort bij een ochtendzonnetje: wat koeler dan normaal, maar met 18˚C is het heerlijk buiten. Onderweg word ik gek aangekeken en eenmaal in het kantoor kom ik er achter waarom.

Een Oegandese collega komt helemaal verbaasd naar me toe: „Heb je het niet koud?” Ik schiet gelijk in de lach en antwoord dat dit gewoon een heerlijke ochtend is voor Nederlandse begrippen. Ze vertelt me dat het maar koud is voor Oegandese begrippen en dat merk ik ook als ik mijn vaste ochtendronde door de tuin doe. Alle mensen buiten in dikke jassen, mutsen op en ja hoor handschoenen aan. Iedereen kijkt mij maar gek aan. Ik in mijn hemdje en korte broek, maar ik doe hetzelfde bij hen.

Het geval wil dat Oegandezen maar heel kleine temperatuursverschillen kunnen hebben. Alles wat niet tussen de 20 en de 28ºC zit, is of te koud of te warm. Onder de 20ºC lopen ze met dikke jassen en hebben ze het koud en boven de 28ºC gaan ze kapot van de hitte.

Wij Nederlanders kunnen daarentegen veel meer hebben. De reden hiervoor is dat wij in Nederland temperatuursverschillen hebben door de seizoenen heen. Niemand staat gek te kijken in de winter met -5˚C of in de zomer met 32˚C (al is deze winter in Nederland een uitzondering). Hier is het klimaat en de temperatuur veel constanter. Elke dag is bijna hetzelfde en even over ‘het weer’ praten bestaat hier niet, want dat is toch altijd wel goed.

Echter hoe langer je hier bent hoe meer je er ook aan gewend gaat raken. Vandaag is bijvoorbeeld zo een dag. De lang verwachte regen is er eindelijk en er lijkt geen einde aan te komen.

Eén keer per kwartaal hebben ze hier een zo genoemde ‘Hollandse dag’. Dit is een druilerige sombere dag waarbij het alleen maar regent. Het is dan wel 26°C, maar het weer is gewoon niet lekker.

Vandaag heeft iedereen dus weer zijn warme kleding uit de kast getrokken en kijken ze stomverbaasd hoe ik weer in korte broek en hemdje over het bedrijf heen ga. Als je dan de Nederlandse opmerking maakt ‘van regen krijg je krullen’, snappen ze het al helemaal niet meer dus dat probeer ik al niet meer uit te leggen.

Toch loopt er, terwijl ik dit zit te typen, een rilling over mijn rug. En denkt deze Nederlandse jongen: het is toch eigenlijk wel een soort van fris in dit zonnige en warme Afrika.

Gijs van Adrichem
Tuinbouw student
Gijs.vanadrichem@gmail.com