GPS

Met Sinterklaas en Kerst in deze tijd denkt iedereen wel eens na over een leuk kadootje. Vroeger zou ik heel graag een GPS gehad willen hebben. Overal ter wereld kunnen zien waar ik precies ben. Moet ik linksaf of rechtsaf in de woestijn?

Ik ben ooit met de motor door Afrika gereden met een kompas. Dat kompas was ongeveer net zo onbetrouwbaar als naar de sterren kijken toen Columbus in Amerika uitkwam. Tegenwoordig krijg ik veel bezoek van bedrijven die GPS in van alles en nog wat inbouwen. Mijn eerste goede voornemen van 2017 is om een GPS in onze vrachtwagens in te bouwen.

Nu houden we rijtijden bij via WhatsApp. Op iedere stop krijg ik een bericht hoe laat de truck aan is gekomen en hoe laat hij vertrokken is. Soms klopt hier ook niet alles aan en ga je toch wel eens denken wat er dan allemaal gebeurd kan zijn onderweg. Heeft de chauffeur een bijbaantje als verhuizer?

Omdat ik van de zekerheid ben moet er gewoon een GPS in de vrachtwagen. Het liefst gekoppeld aan het rijgedrag en aan de dieseltank. Een vriend van mij heeft ook zo’n GPS en had het ingebouwd zonder dat de chauffeur het wist. Hij zag toen dat de tank werd leeggezogen terwijl de truck stilstond. Onderweg zie je dat hier heel veel. Overal staan trucks langs de kant van de weg met vage figuren eromheen met jerrycans en een stuk tuinslang.

Terwijl mijn vriend dit leegzuigen van zijn tank ‘live’ op zijn computer zag gebeuren en bijna van zijn stoel viel van verbazing, vertrok de truck na tien minuten weer om vervolgens na vijf minuten weer stil te staan. Hier liep de tank juist weer vol. Bij terugkomst van de truck een uur later kreeg hij een bonnetje op zijn bureau voor het volgooien van de dieseltank. Wel 140 liter ging erin voor een ritje van nog geen twee uur.

Gelukkig had zijn computer alle bewegingen van de truck vastgelegd en kon de chauffeur even meekijken naar het plotseling’ leeglopen van de tank. Dat was volgens hem hekserij, hij bleef ontkennen. In plaats van een kerstbonus ging de beste man naar huis met zijn ontslag.

Ik wens u allen een heel fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar toe.

Feico Smit,
Directeur Oeganda, Royal van Zanten