Gaat de peso straks de lira achterna?

De Turkse lira steelt de show met een onverwachte koersstijging na de verkiezingen. Gaat de Mexicaanse peso dat voorbeeld volgen?

De koerscapriolen die de Turkse lira na de verkiezingen van zondag maakte, zijn een herinnering dat de valutawereld niet alleen maar oog heeft voor de handelsoorlogen van Trump. De Turkse munt schoot maandag met 3% omhoog ten opzichte van zowel de euro als de dollar nadat de zittende president Recep Tayyip Erdogan de zege binnenhaalde.

Dat was een verrassende reactie, aangezien Erdogan een uitgesproken tegenstander is van renteverhogingen om de hardnekkige inflatie tegen te gaan. Hij noemde ze ooit ‘de moeder én vader van al het kwaad’. Het terughoudende beleid van de centrale bank is een belangrijke oorzaak dat de lira in de afgelopen tien jaar driekwart van zijn waarde heeft verloren in vergelijking met de dollar.

Populist aan de macht
Het zou zomaar kunnen dat de peso straks ook een verrassende richting kiest na verkiezingen. De Mexicaanse bevolking is op zondag 1 juli naar de stembus gegaan. De populist Andres Manuel Lopez Obrador is de afgetekende favoriet voor het presidentschap. Volgens Bloomberg Poll tracker heeft hij de steun van ruim 50% van de kiezers.

Dat is ruim dubbel zoveel als dat van de centrumrechtse kandidaat Ricardo Anaya. De meeste plannen van Obrador hebben een vrij linkse inslag, zoals armoedebestrijding. Dat baart valutahandelaren zorgen, aangezien het prijskaartje dat daaraan hangt maar al te vaak betaald wordt via een oplopende staatsschuld.

Schrikbeeld
In dit opzicht is Venezuela het grote schrikbeeld. Socialistische maatregelen zoals het subsidiëren van benzine hebben het land van premies Nicolás Maduro aan de rand van de afgrond gebracht. Daar komt bij dat zich al een harde confrontatie aftekent tussen Obrador met zijn Amerikaanse tegenhanger Donald Trump bij de NAFTA-handelsbesprekingen. Veel partijen kozen het zekere voor het onzekere en ruilden hun peso’s in voor andere munten. Tussen het begin van de herfst en half juli ging de Mexicaanse munt met 15% onderuit in vergelijking met de dollar. De afgelopen twee weken tekent zich echter een opvallend herstel af.

Opvallende winnaar
Met een winst van bijna 4% is de peso de afgelopen twee weken een opvallende winnaar in de valutawereld. Daarmee onttrekt de munt zich aan de malaise van valuta’s van bijna alle andere opkomende markten, die onder druk staan door zorgen over de handelsoorlog en door de stijgende Amerikaanse rente.

De opleving wordt deels veroorzaakt doordat handelaren winst nemen op hun posities waarmee ze speculeerden op een verdere daling, terwijl er ook meer signalen komen dat Obrador vooral geld wil vrijspelen via het aanpakken van corruptie in plaats van via het laten oplopen van de staatsschuld. Het zou zomaar kunnen dat de wederopstanding van de peso een vervolg krijgt na de verkiezingen van zondag.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties