Gasopslagen begin deze maand aardig geplunderd

Na de paniek in week 9, met als hoogtepunt vrijdag 2 maart, is de rust enigszins weergekeerd. Tijdens de paar koude dagen moesten alle zeilen worden bijgezet om aan de vraag te voldoen, vooral op de Engelse markt. De lange termijnprijzen bleven enigszins onaangetast, sterker nog de lange termijnprijzen daalden aan het einde van de vorige week.

De korte termijnprijs steeg daarentegen naar een recordhoogte, de prijs van LEBA kwam afgelopen vrijdag uit op ruim 53 €ct/m³. Het hele afgelopen decennium is de dagprijs niet zo hoog geweest, het laatste record stamt uit maart 2013 en kwam toen uit op ruim 38 €ct/m³. De gasopslagen zijn begin deze maand week redelijk geplunderd en zijn op het moment nog maar voor zo’n 15% gevuld, wat ongeveer neerkomt op 200 miljoen kuub gas. Een nieuwe koude periode is wat dat betreft niet meer welkom en wellicht ook niet iets om rekening mee te houden, maar je weet het nooit in maart…

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Halverwege de eerste week van maart was de dagprijs van het gas weer op een ‘normaal’ niveau en is eind vorige week onder de 19 €ct/m³. De lange termijnprijzen zijn, na de daling begin maart, weer iets gestegen. Maar heel veel verandering lijken de lange termijnprijzen niet te hebben ondergaan door de afgelopen koude periode en de tijdelijke paniek hierdoor op de gasmarkt.

Elektriciteit
De koude en paniek op de markt hadden geen weerslag op de elektriciteitsprijzen voor de lange termijn. De enige verandering werd gebracht aan de hand van de invloed van de grondstoffen. In tegenstelling tot begin deze maand is de steenkoolprijs de afgelopen week licht gestegen waardoor de lange termijnprijzen eveneens stegen.

De APX-markt had wel te maken met veel hogere prijzen. Hier kwam meer rust in door het mildere weer de afgelopen week. De gemiddelde dagprijzen kwamen weer onder de 50 €/MWh te liggen in tegenstelling tot de een gemiddelde van bijna 90 euro vorige week.

AKZO Nobel in Delfzijl gaat een nieuwe generatie brandstofcellen testen waarmee waterstof wordt omgezet in groene stroom. Ook de Japanners zijn bezig met waterstof. Dit jaar willen ze nog 80 waterstoftankstations bouwen. De productie van waterstof kan plaatsvinden op de momenten dat windmolens of zonnepanelen meer elektra opwekken dan op dat moment gevraagd wordt. Als deze trend doorzet en naar Europa komt, dan kan dit het einde betekenen van grote onbalans pieken in het elektriciteitnetwerk.

Olie
Door het ‘America first’ beleid van president Donald Trump kan er wellicht een handelsoorlog ontstaan, als hij inderdaad zoals aangegeven, de importtarieven verhoogt op onder meer staal. Door dit beleid, en ook de moeizame ‘Brexit’ onderhandelingen, kan de vraag naar olie dit jaar achterblijven bij de eerder gemaakte prognose. Tevens zijn handelaren op hun hoede om te beleggen in olie, omdat de productie in Amerika steeds beter op gang komt.

Het IEA (Internationaal Energie Agentschap) heeft laten weten dat de OPEC hun productieplannen voor de toekomst moeten aanpassen, tenminste als ze dit prijsniveau willen handhaven. Dit omdat de productiepotentie van Amerika veel groter lijkt te zijn dan eerder aangenomen. In een tijdsbestek van een maand zijn er in Amerika 35 olieplatforms bijgekomen.

Ook deze week is de voorraad vaten WTI (West Texas Olie) toegenomen ten opzichte van de week ervoor toen er ook een toename was te zien tijdens de wekelijkse telling van de IEA.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

Foto: Shutterstock
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties