Gasprijs op laagste niveau dit jaar

In de derde week van juni was de gasprijs op het laagste niveau van dit jaar beland voor de lange termijn. Afgelopen week was er voor de lange termijn een kleine stijging te zien van de gasprijs, als reactie op de stijgende olieprijs.

Voor de korte termijn hebben we ook een stijging gezien, als gevolg van de uitval van aanvoer door onderhoudswerkzaamheden en de grotere vraag voor opwek van elektriciteit. De extra vraag voor opwekking van elektriciteit ontstaat door de stijgende prijs van kolen, bij de huidige prijs van kolen is gas goedkoper.

Elektriciteit

De zon heeft zich afgelopen week weinig laten zien en de wind heeft het ook af laten weten waardoor het aanbod van hernieuwbare opwek laag was. Het resultaat hiervan is een relatief hoge spotprijs ondanks de lagere vraag naar elektra als gevolg van de lagere temperatuur. De stijging van de kolenprijzen heeft geleid tot een stijging van de lange termijncontracten.

Dat de kolenprijs blijft stijgen is voor China, Amerika en India een reden geweest om dit jaar de kolenproductie te verhogen. Wellicht heeft China verleden jaar te enthousiast vele kolenmijnen gesloten waardoor de voorraden te veel zijn teruggelopen mede veroorzaakt door de grotere vraag naar elektriciteit. Analisten verwachten dat de voorraden dit jaar weer op niveau aangevuld zullen worden zodat er weer ruimte is voor een daling van kolenprijs.

Olie

De prijs voor een vat ruwe olie is afgelopen week gestegen ondanks het gegeven dat de voorraad hiervan in de Verenigde Staten is opgelopen. De afgenomen benzinevoorraad is de oorzaak, de afname was groter dan analisten hadden verwacht. Dat de benzinevoorraad terugloopt is een jaarlijks terugkerend beeld, dit heeft te maken met driving-season, de Amerikanen rijden in de zomer vele kilometers extra met hun auto’s voor vakanties en uitstapjes, dit heeft elk jaar een effect op de benzine voorraad.

Marktkenners zien de stijging als een tijdelijke beweging in een dalende trend, zolang de olieproducerende landen de productie niet verder verlagen. Gedelegeerden van de OPEC hebben laten weten op zijn vroegst eind juli over extra productiebeperkende afspraken te gaan vergaderen in Rusland en een daadwerkelijk besluit hierover wordt verwacht tijdens een vergadering met alle leden in november. Ook het beëindigen van de vrijstellingen van de productieafspraken voor de landen Libië en Nigeria staan niet hoog op de agenda.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties