Geen fundament onder olieprijs

In de zomer worden er gasbergingen gevuld om in de winter aangesproken te worden. Op dit moment zijn deze bergingen nagenoeg gevuld waardoor de spotprijzen voor gas onder druk staan, omdat het aanbod van gas onverminderd groot is. Voor de lange termijn blijven de prijzen nagenoeg onveranderd.

Normaal zou de prijs van gas voor de lange termijn zakken onder aanvoering van neergaande trend van de spotprijzen, maar omdat de olie koers oploopt blijft de prijs hierdoor op zijn plaats. Analisten vermoeden een correctie op de olieprijs begin september na het overleg in Algerije van de olieproducerende landen, dit zou een impuls kunnen zijn voor een neerwaartse trend voor de gasprijzen op de lange termijn.

Elektriciteit
De prijzen voor steenkolen zijn wat gestegen, dit heeft een prijsopdrijvend effect op de elektriciteitsprijzen. Maar dit wordt weer opgeheven door de lage prijzen van emissierechten. De laatste tijd kiezen elektriciteitscentrales meer en meer voor gas in plaats van kolen als brandstof, hierdoor staan de prijzen van elektriciteit nog extra onder druk. Er is voor de korte termijn weinig vraag naar elektriciteit waardoor deze contracten een dalende trend veroorzaken. Deze trend zorgt voor extra druk op de lange termijn.

Onlangs kondigde de Chinese regering aan de bouw van nieuwe windmolens stop te zetten, omdat ze grote schade blijken toe te brengen aan het elektriciteitsnet. 26% (!) van alle opgewekte windenergie in het land moest worden verspild, met gevaar voor grote en langdurige stroomuitval. In de betreffende regio’s installeerde China al 71 Gigawatt (GW) aan windmolens. Ter vergelijk: Nederland heeft op dit moment zo’n 3 GW, en wil in 2020 de 6 GW hebben bereikt. Eén GW kan 700.000 woningen van stroom voorzien.

Olie
Deze week zijn de oliehandelaren in hosannastemming als gevolg van een zogenaamd uitgelekte mail vanuit Saudi-Arabië waarin ze aangaven te willen praten over een productieplafond. Toen Rusland hierop reageerde met hetzelfde standpunt was het hek van de dam en steeg de olieprijs. Het deerde blijkbaar niet dat alle voorgaande overlegrondes niet tot een overeenstemming omtrent het productieplafond hebben geleid.
Oorzaak hiervan was altijd dat Iran hieraan niet zou meewerken. Saoedi-Arabië heeft ook voor het aanstaande overleg de voorwaarde gesteld dat Iran moet meewerken aan een plafond alvorens een akkoord bereikt kan worden. Nu de Westerse sancties niet langer van kracht zijn ziet Iran juist mogelijkheden de olieproductie op te voeren.

De teruggelopen voorraad in de Verenigde Staten leverde een hogere koers op. Structureel loopt de voorraad van olie terug in de zomer maar dit gegeven wordt ook niet geconverteerd in de prijs. Het is interessant te zien wat er van de koers overblijft als het overleg van de olieproducerende landen op niets uitloopt en de voorraden in de Verenigde Staten weer toenemen als de vakanties voorbij zijn.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies. Meer info vindt u op www.nife.nl.