Gek hek

Zo nu en dan denk je dat je in een complete gekte aan het werk bent hier in Afrika.

Royal Van Zanten heeft twee bedrijven in Oeganda. Het oudste bedrijf zit daar al twintig jaar. Rondom de kassen staat netjes een hek, maar niet om het hele bedrijf dat in totaal rond de 125 ha groot is.

De laatste maanden zie ik steeds meer activiteiten ontwikkelen op grond van buren en vrienden van buren. Daarom heb ik besloten om de landmeter maar eens langs te laten komen omdat niemand weet waar ons stuk land ophoudt en waar dat van de buurman begint. Nu denkt u natuurlijk: hoe kan dat dan? Maar het gebied waar we zitten was tot een paar jaar geleden nog steeds echte bush en voor Nederlandse begrippen een half oerwoud. We hebben hier apen en de mooiste vogels waar de Apenheul en Avifauna nog jaloers op zouden worden.
Onze buren zijn mijn bomen aan het omzagen en maken daar houtskool van om op te koken. Zoiets vraag je niet, nee dat doe je gewoon. De rijdende rechter in Nederland zou niet eens stoppen maar het vonnis met 180 km per uur uit zijn raam gooien in mijn voordeel.

Nee, hier gaat dat anders. Hier moet je er begrip voor hebben dat ze je bomen kappen en opbranden. Het is zelfs zo erg dat ze nu een huis aan het bouwen zijn op mijn grond. Niemand weet waar de beste man vandaan komt en wat hem bezielt om dit te doen. Maar het gebeurt wel.

Dat ik erover denk om nu een hek te gaan zetten vinden ze maar gek. We hebben het ooit geprobeerd met prikkeldraad, maar hebben het draad ongeveer tien keer moeten vernieuwen omdat het iedere nacht werd gestolen. Toen hebben we het maar opgegeven.

Nu gaan we betonnen palen ingraven die signaalgeel geverfd zijn. Dan kan ik vanaf de heuvel de palen tellen rondom. Het draad laten we nog maar even zitten, maar dan weten we in elk geval wel waar de afrastering hoort te lopen. De landmeter gaat morgen al beginnen, de palen zijn geel en ik ben weer een stapje verder met het gekke hek.

Feico Smit is direceur Royal van Zanten in Oeganda