Gekkenhuis

‘Je moet echt zaterdagochtend ook snijden hoor, anders krijg je ze er maandag niet allemaal af. Wij hebben op onze tuin dan ook weer verse, dus ik zou door blijven gaan.’ Ik kijk hem schattend aan. ‘Maar ben jij er dan ook bij?’ Hij lacht schamper. ‘Nee, dan zit ik in Groningen. Hé. ik heb ze niet gepoot.’

Het is de week die je wist dat zou komen. Geplant in week 13, oogsten in week 20 en 21. De mannen van tuin 3 hadden al aangegeven die week geen kamille te kunnen planten ‘want dan moeten we de oogstband steeds omdraaien.’ Jaja. En wij met onze stomme kop zeggen ‘geeft niet, wij hebben de ruimte, zet ze maar bij ons’. Dat werden er dus dubbel zoveel als normaal. Maar ja, Franse Moederdag, dus dan wil je wel. Bovendien worden we al weken gebombardeerd met reclameteksten als ‘we hebben meer bloemen nodig!’ En dat doet toch iets met je. Dat laat je niet op je zitten.

Ik heb ook het sterke vermoeden dat die reclame van mooiwatbloemendoen.nl voor de bloemengekte van de afgelopen tijd heeft gezorgd. Mensen krijgen het idee dat ze direct naar de webshop of de winkel moeten rennen want er is schaarste! Zorg dat je op tijd bent, leeg is leeg! En wij plukken daar de vruchten van. Al kost het wel bakken met energie, al die extra vakken die we moeten aanplanten om alle klanten tevreden te houden.

Dat vindt mijn broer ook. Die van dat weekend weg bedoel ik. ‘Je gaat de komende zomer toch zeker niet nog meer extra planten hè?’ waarschuwde hij al. Ik stelde hem gerust. ‘Nee, deze week nog eentje en daarna gewoon volgens schema. Maar ja, dan heb je een andere vennoot die vindt dat we onze klanten niet teleur moeten stellen. Ik zeg niks.

We tellen onze manschappen voor zaterdagochtend. ‘Een paar uurtjes maar. Ben je erbij?’ We komen tot vijf. ‘En Tweede Pinksterdag?’ Dan zijn we zelfs met zes. Dat wordt een recordaanvoer dinsdag. Gelukkig beginnen ze vroeger met veilen. Van mij mag er weer een wat neutralere reclame komen op tv. Iets met bloemen houden van mensen of zo. Gekkenhuis…

Kees van Egmond

Lees hier meer columns van Kees.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties