’Geld leden op verantwoorde manier terugsluizen’

Royal FloraHolland gaat de komende jaren een groot deel van het geld dat leden in de coöperatie hebben zitten, op een verantwoorde manier terugsluizen naar de leden. Dat zegt topman Lucas Vos morgen in het Vakblad voor de Bloemisterij.

De algemeen directeur kreeg dat advies van diverse kanten nadat hij net directeur van FloraHolland was geworden. „We worden kleiner en daarom gaat er €100 miljoen aan kosten uit. Onze vastgoedportefeuille wordt bijvoorbeeld kleiner. Bij The Greenery hebben groente- en fruitkwekers veel geld verloren doordat ze veel geld vast hadden zitten in de coöperatie. Dat moet bij ons in de tijd op een verantwoorde manier terug gesluisd worden. Als er minder vastgoed en een kleinere balans is, is er ook minder ledenlening nodig.”

Ontslagen
Vos gaat verder in op de ontslagen bij de veiling. Komend jaar wordt een slag in staffuncties gemaakt en gaan er honderd mensen uit. Dat gebeurt onder andere op de afdelingen HR en Communicatie. Vos: „Dat doen we omdat we denken dat we de gevolgen van Het Nieuwe Veilen gaan zien in 2018 en 2019. Wat dat betreft, gaan we op orde komen. Kwekers verdienen dat we kleiner worden. Veel gaat via internet en daar moeten we op acteren.”

Vos zegt nog niet te weten of er ook in 2018 werknemers van de veiling ontslagen gaan worden. „Ik weet wel dat er dan minder werkgelegenheid zal zijn. We beoordelen het nu echter even per jaar.”

Internationaal
FloraHolland kijkt wel of het internationaal moet schakelen. „Het kan zijn dat we in het buitenland groeien door commerciële aanwezigheid of activiteiten op logistiek gebied. Misschien moeten we ’iets’ om Istanbul heen hebben of in China.”

Lees meer in het Vakblad voor de Bloemisterij van deze week.