Gelukkig nieuwjaar

Gelukkig nieuwjaar? Alweer? U zult wel denken: die kerel is niet goed wijs, maar het is geen grap.

Ik was verleden week een paar dagen in Thailand. Precies in de week van Thai New Year. Vandaar.

Is Chinees nieuwjaar ook wel het Spring Festival, Thai New Year is het Songkran Festival. Songkran betekent zoiets als ’voorbijgaan’ en staat eigenlijk meer voor oudjaarsavond dan voor nieuwjaarsdag. Een andere veelgebruikte naam voor dit festival is ’waterfestival’. Dit drie dagen durende festival staat namelijk vooral in het teken van water.

Oorspronkelijk sprenkelen Thaise mensen water over hun familieleden voor het afdwingen van geluk in het nieuwe jaar en het wegwassen van alle boze dingen van het verleden jaar. Tegenwoordig is het een drie dagen durende orgie van het natgooien van iedereen die je maar kunt raken. Met emmers, tuinslangen en enorme super soakers ben je in een mum van tijd doornat. Niemand ontspringt de dans. Maar het is echt een geweldige belevenis.

Als Somalische krijgsheren rijden ze rond in pick-up trucks met enorme waterkanonnen om iedereen zeiknat te maken. Ook gaat het natuurlijk weleens fout. Brommer- of motorrijders die vanuit het niets een emmer water tegen zich aangegooid krijgen, willen nog wel eens gaan slingeren met alle gevolgen van dien.

Dit spetterende waterfestival is geweldig als je er op voorbereid bent. Ga dus niet rondlopen met camera’s, dure kleding of andere spullen die niet tegen water kunnen. Niets of niemand wordt namelijk ontzien. Local noch toerist, agent noch priester. Oom agent accepteert alleen geen ijsklontjes.

Het is nu de warmste periode van het jaar dus ook een uitgelezen gelegenheid om met water te spelen. Je wordt er wel bang voor gemaakt omdat er veel vies water gebruikt zou worden. Je loopt dus een risico om na drie dagen waterpret drie dagen op het toilet door te moeten brengen. Maar dat moet je dan maar voor lief nemen. Wil je helemaal geen risco’s in dit leven kun je maar beter op bed blijven. Eén ding is absoluut zeker, behalve als je jezelf voor drie dagen opsluit in huis, je wordt nat, nat, nat.

Cok Harteveld is general manager Van den Berg Roses in China