Genen voor aanleg huidmondjes ontdekt

Amerikaanse onderzoekers hebben de genen geïdentificeerd die de aanleg van huidmondjes regelen in reactie op de CO2-concentratie in de lucht. Naarmate de CO2-concentratie stijgt, neemt de dichtheid van de huidmondjes af.

Het onderzoek is uitgevoerd met het modelgewas Arabidopsis (zandraket). Het gaat om een keten van vier genen. Het eerste gen in de keten, CRSP, reageert direct op de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer. Dit gen stuurt vervolgens de andere genen bij de aanleg van huidmondjes. Het onderzoek is gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature.
Wat kan de glastuinbouw hier mee? „Het is al jaren bekend dat de aanleg van huidmondjes afneemt bij hogere CO2-concentraties”, zegt Arie de Gelder, onderzoeker bij Wageningen UR Glastuinbouw. „Nu is onderzocht hoe de plant dit regelt. Mogelijk kan de veredeling hier in de toekomst iets mee doen. Maar het duurt jaren voordat zoiets op praktische schaal toepasbaar is.”
Bovendien zijn de CO2-concentraties uit het onderzoek heel anders dan in de glastuinbouw of in het open veld worden gevonden. „De onderzoekers vergeleken 150 ppm CO2 met 500 ppm CO2. Daarin vinden ze een verschil”, aldus De Gelder. „Hierbij wil ik wel opmerken dat 500 ppm in kassen een heel normaal niveau is en dat 150 ppm CO2 een zeer laag niveau is.”