Gerrit en Gerard Hansen raken hun trekheesters goed kwijt

De neven Gerrit en Gerard profiteren extra van de goede prijsvorming voor bloemtakken sering en sneeuwbal in de afgelopen 5-6 jaren. Collega’s kregen financiële ruimte om te investeren in de struiken die Wed. Jb. Hansen Kzn. uit Aalsmeer verkoopt. Het bedrijf stopt.

Een seringenkwekerij kan je niet in een keer beëindigen, zeggen de neven Gerrit (54) en Gerard (59) Hansen. Het zou kapitaalvernietiging zijn, want kale struiken zijn €5 tot €10 per stuk waard. „Met takken erop is dat zo’n €60, maar dat bedrag kan je in een seizoen terugverdienen als je geluk hebt met de bloemenprijzen”, weet Gerard Hansen.

Ooit 6,5 ha, verdeeld over meerdere akkers

Het bedrijf had ooit 100.000 struiken van sering en 30.000 stuks sneeuwbal. In de topjaren hadden ze 6,5 ha land, verdeeld over meerdere akkers op maximaal 15 minuten varen van de kas aan de Uiterweg in Aalsmeer. Dit laatste seizoen trekt het bedrijf nog 40.000 struiken in bloei. Sering is nog steeds het grootste gewas, zo’n 25.000 struiken.

Geen opvolgers

De neven hadden niet gedacht dat ze de afgelopen jaren veel struiken konden verkopen. De goede prijsvorming van de afgelopen 5-6 jaren waren in hun voordeel. Er is geld verdiend, dus ruimte om te investeren in struiken, bijvoorbeeld omdat er op de kwekerij uitval is. Een collega kocht bij hen seringen voor uitbreiding omdat twee zoons in het bedrijf stappen. Zelf hebben de neven Hansen geen opvolgers. Ze stoppen met de kwekerij. „We zijn blij dat zij zo de seringenteelt in stand houden. Een bevriende teler in Zwitserland nam onlangs nog 1.000 sneeuwballen af, een trailer plus aanhanger vol. „De sneeuwballen raken we niet allemaal kwijt. Een deel is groenafval,” legt Gerrit uit.

Lichte productiepiek met feestdagen

Vrouwendag en Valentijn zorgen tegenwoordig voor de belangrijkste piekmomenten bij sering en sneeuwbal. In het verleden was dat Kerstmis. Kwekerij Wed. Jb. Hansen Kzn. uit Aalsmeer wil graag van 1 oktober tot eind april elke dag aan de veiling zijn. Omdat ze een breed sortiment  en 20 afdelingen (totaal 3.500 m2 kas) hebben, lukt dat. De meeste afdelingen gaan 6 tot 7 keer vol in een seizoen. Voor de genoemde feestdagen gebruiken de neven Hansen iets meer afdelingen dan gemiddeld. Voor Vrouwendag waren dat 5 afdelingen sering en 2 afdelingen sneeuwbal.

Het hele verhaal van Gerrit en Gerard Hansen en meer info over kwekerij Wed. Jb. Hansen Kzn. in Aalsmeer, leest u deze week in het Vakblad voor de Bloemisterij. Online is het artikel (na inlog) te lezen via deze link

Gerrit (links) en Gerard Hansen, telers van sering en sneeuwbal, stoppen met hun bedrijf. Groot nadeel van de huidige, relatief warme winter: bloemknoppen lopen behoorlijk sneller uit, zodat het trekseizoen korter is.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties