Geslaagd introductie van roos Monique

Rozenkwekerij Rosa Plaza van de familie Ammerlaan heeft zijn nieuwste cultivar vernoemd naar zus en dochter Monique. Een prominente plek voor de roos in de stand tijdens de Trade Fair viel samen met een geslaagde introductie op de klok.

Een metershoge grote zuil op de hoek van de stand was ingeruimd voor de nieuwe grootbloemige roos met zijn opvallende kleurstelling. Bloemen van de cultivar Monique hebben een groene witte buitenkant en zijn felroze van binnen. Volgens de familie Ammerlaan van Roza Plaza wordt die roze kleur intenser naarmate de roos open komt.

In de beursweek was de introductie op de klok van Royal Flora Holland in Aalsmeer. Monique Ammerlaan zat maandag 6 november naast de veilmeester en zag dat de eerste veildag werd afgesloten met een gemiddelde takopbrengst van 58 cent. „Die hoge middenprijs wil je elke dag wel,” aldus een tevreden Wim Ammerlaan sr.

De roos Monique is veredeld door Kordes Roses. De familie Ammerlaan heeft de cultivar vroegtijdig uit hun verdelingskraam opgepikt en daarna vanaf 2015 uitvoerig getest op de kwekerij in Ethiopië en in de uitbloeiruimte van hun bloemverwerkingsbedrijf Amflora Flower Services in Aalsmeer.

De diverse test gaven niet alleen aan dat het kleurverloop van de cultivar op de vaas opvallend is. Het vaasleven blijkt minimaal twee weken te zijn en dat vindt Ammerlaan feitelijk het allerbelangrijkste. Ook de groei en productie in de kas voldoen ruim aan de verwachtingen. Daarnaast houdt de roos zich prima tijdens transport en zijn de stelen vrijwel doornloos.

Roza Plaza teelt de cultivar exclusief en heeft 1 hectare aangeplant. De kwekerij in Ziway is 38 ha groot en daar groeien nu 19 soorten, met name groot- en middelgrootbloemige rozen. De productie van cultivar Monique is inmiddels goed op gang.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties