Dijksma aan zet bij ’verboden middelen’

De Tweede Kamer wil een totaalverbod in Nederland op gewasbeschermingsmiddelen die ’bij-of mensonvriendelijke’ stoffen bevatten. LTO Nederland stelt dat dit voorstel juridische grondslag mist en uitvoering is desastreus voor de sector.

Een kamermeerderheid stemde dinsdag 18 maart voor een motie van de Partij voor de Dieren voor een nationaal verbod van alle neonicotinoïden en fipronil. Dezelfde steun ontving hun motie voor nationaal verbod van vijf azolen (schimmelbestrijdingsmiddelen) vanwege hun impact op de volksgezondheid. Esther Ouwehand van de PvdD spreekt van een grote doorbraak. Ze zei: „Vandaag neemt de Tweede Kamer echte maatregelen om de bijen en de volksgezondheid te beschermen.”

LTO Nederland stelt dat bijna al het uitgangsmateriaal, maar ook diverse voedings- en sierteeltgewassen niet kunnen zonder middelen uit de genoemde groepen. Een miljardenschade voor de sector en de Nederlandse economie is niet ondenkbaar.

LTO spreekt van een directe bedreiging nu de Tweede Kamer genoemde moties heeft aangenomen. De Tweede Kamer wil volgens haar met het neonicotinoïdenverbod veel verder gaan dan de Europese verboden die per 1 januari van kracht zijn. Een nationaal verbod op ’bij-onvriendelijke’ middelen mist volgens LTO Nederland elke wetenschappelijke basis en zal in de praktijk eerder een verslechtering dan een verbetering voor de bescherming van de bij betekenen. En een nationaal verbod op azolen, enkel gericht op gewasbeschermingsmiddelen, is waarschijnlijk nauwelijks effectief.

Beroep op staatssecretaris
De PvdD heeft bij staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken al eerder aangedrongen om ‘bij-onvriendelijke’ middelen nationaal aan banden te leggen. Dijksma weigerde dit en wil het laten bij de Europese regels. In EU-verband gelden voor drie soorten neonicotonoïden mede door de inzet van de PvdD nu wel strengere beperkingen. LTO Nederland is van mening dat de nieuwe door de Tweede Kamer voorgestelde nationale verboden van neonicotinoïden en azolen strijdig zijn met de Europese verordening die sinds 2011 van kracht is voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen. De voorgestelde nationale verboden missen volgens LTO Nederland elke juridische grondslag. Ze doet ook daarom een klemmend beroep op staatssecretaris Dijksma om genoemde moties niet tot uitvoer te brengen