Geurende lathyrus timmert aan de weg

Eind deze maand vindt de Nationale Lathyrus Tentoonstelling plaats. Het merendeel van de getoonde Lathyrus odoratus behoort tot de Spencer-groep. Dit is lathyrus die door zijn stevige lange stelen en geur populair is als snijbloem.

Ook dit jaar zal de Nederlandse Lathyrus Vereniging haar nationale tentoonstelling houden in De Tuinen van Appeltern. In dit zogeheten tuininspiratiepark vindt de show plaats van 26 tot en met 29 juni.
De lathyrus-vereniging heeft als doel het kweken van dit gewas door amateur- en professionele kwekers te bevorderen. Dit platform wil met zijn tentoonstelling steeds meer mensen enthousiast maken voor de kweek van lathyrus, terwijl het product ook een officieel bloemisterijgewas is dat door professionele kwekers op de veiling wordt aangevoerd.

Lathyrus odoratus
Veel tentoongestelde Lathyrus odoratus behoort tot de Spencer-groep, vanwege de lange stelen en geur. Lathyrus is er in meer dan 130 variëteiten in de kleuren wit tot donkerpaars, egaal van kleur, tweekleurig en met geaderde bloemen. Volgens de vereniging groeit het sortiment van geurende lathyrus voor in de border of bloempot, zodat deze ook bruikbaar is voor op het balkon.
Voor in de tuin is er ook Lathyrus latifolius, de meerjarige variëteit, welke meer bloemen per steel geeft, maar niet geurend is. Witte, roze en rode variëteiten zullen door amateur-kwekers aangeboden worden voor de tentoonstelling.

Kijk voor meer informatie op www.appeltern.nl en/of www.lathyrus-vereniging.nl.