Gewasschade voorkomen door deze preventieve maatregelen

  Advertorial – Vocht kan op twee manieren uit kassen worden afgevoerd, namelijk door afluchten en condensatie. Het is belangrijk om niet te veel of te weinig vocht in je kas te hebben. Dit kan namelijk schadelijke gevolgen hebben, zoals gebreksverschijnselen en gewasziektes. Maar hoe vermijd je deze risico’s? In onze blog gaan we daarop in.

  De minimumbuis lager of uit zetten
  Verdamping is natuurlijk belangrijk voor de opname van mineralen, maar een te grote verdamping zorgt voor te veel vocht in de kas. Het zit namelijk zo dat hoe meer een gewas verdampt, hoe hoger de vochtafvoer en dus de luchtvochtigheid in de kas. Om te veel vocht tegen te gaan, kun je ervoor kiezen de minimumbuis lager te zetten. Hierdoor neemt de vochtafvoer af. Let wel dat er niet te veel vocht wegvloeit, anders is kan dit ook nadelen hebben.

  Met een hygrometer kun je de luchtvochtigheid meten in je kas. Dit handige meetapparaat kun je ophangen en geeft real-time het luchtvochtigheidspercentage weer in je kas. De optimale luchtvochtigheid voor cultuurgewassen ligt tussen de 60% en 90%. In de bloemisterij komen dikwijls grote verschillen voor in de ideale luchtvochtigheid, omdat men te maken heeft zeer uiteenlopende gewassen en daardoor ook verschillende eisen per gewassoort.

  Vochtafvoer vergroten middels verschillende maatregelen
  Een andere manier om de kas te ontvochtigen, is door de vochtafvoer te vergroten. Een schermdoek voert een deel van het vocht af, waarna het tegen het koude kasdek condenseert. Het voordeel van deze methode is dat er geen energie wordt verspild. Een andere manier om de vachtafvoer te vergroten is het creëren van een kleine schermkier. Een schermkier kan relatief meer vocht afvoeren dan een schermdoek, het enige nadeel is echter dat de ramen vaak flink geopend moeten en dus warmteverlies en meer energieverbruik als gevolg.

  Middels de drie genoemde maatregelen kun je het risico minimaliseren op gewasziekte of gebreken. Wil je snel veel vocht afvoeren? Kies dan om de minimumbuis lager te zetten of een scherm op een kier zetten. Wil je echter een meer energievriendelijke oplossing? Kies er dan voor een schermdoek te installeren.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties