Glastuinbouw krijgt 6,5 miljoen boete voor CO2-uitstoot

De glastuinbouwsector moet 6,5 miljoen euro betalen voor de overschrijding het afgesproken CO2-plafond in 2017. Dat komt neer op een bedrag van 0,2 cent per kuub over dat jaar. In februari van dit jaar was al bekend dat dit bedrag zou worden geïnd, maar vanwege de coronacrisis is de verrekening uitgesteld. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland start 26 oktober met de inning.

In het CO2-convenant uit 2012 is afgesproken dat voor de sector een verlaagde energiebelasting geldt. Daartegenover staan CO2-emissiedoelen die elk jaar moeten worden gehaald. Bij overschrijding van het doel vindt een verrekening met de glastuinbouwbedrijven plaats.

Het totaal geregistreerde gasverbruik in 2017 was ongeveer 3,3 miljard kubieke meter. De overschrijding in dat jaar was 0,9 megaton op een totaal van 6 megaton. Dit was vooral het gevolg van meer levering van warmtekrachtkoppeling aan het net en een groter areaal dan verwacht. In het CO2-convenant is afgesproken dat het sectorplafond 2020 opnieuw kan worden bekeken. Dat gebeurt op dit moment.

Nife: betaal niet!
Nife Energieadvies roept haar klanten op om het bedrag niet te betalen. Het adviesbureau verwijt de overheid een gebrek aan visie voor de lange termijn. „De Opslag Duurzame Energie gaat omhoog waardoor tuinders massaal in WKK gaan investeren”, zegt directeur Gerard van Antwerpen. „Vervolgens krijgen ze een boete omdat ze meer gas gaan verbruiken. De overheid heeft geen beleid voor de lange termijn waardoor tuinders weten waarin ze moeten investeren. Politici zien de Energiebelasting en de ODE alleen als cashcow. Dit is waar de tuinbouw kapot aan gaat.”

Afspraak over verlaagde Energiebelasting
Volgens Glastuinbouw Nederland is de verrekening het gevolg van harde afspraken met de overheid over de verlaagde Energiebelasting. „Iedereen kan hier alles van vinden, maar hier komt de glastuinbouwsector niet onderuit. Dit is afgesproken in ruil voor de verlaagde energiebelasting, waarmee de sector 100 miljoen euro in haar zak houdt. In dat perspectief is 6,5 miljoen euro een klein bedrag.”

Kamerleden willen opheldering over CO2-uitstoot glastuinbouw
Eerder deze maand hebben GroenLinks en D66 aan LNV-minister Carola Schouten opheldering gevraagd over de CO2-prestaties van de glastuinbouw. Beide partijen vrezen dat de glastuinbouw de mogelijke overschrijding te makkelijk opneemt door daarvoor een compensatie te betalen. GroenLinks noemt het belangrijk dat de sector de klimaatdoelstellingen haalt en dat compensatie niet de norm wordt. D66 wil weten wat de relatie is van de overschrijdingen met het aantal bedrijven dat uit het Europese handelssystem ETS is gestapt en daarmee onder het Nederlandse stelsel valt.

VVD, CDA en SGP hebben hebben de minister gevraagd om voldoende compensatie voor het verhoogde energietarief ODE, omdat dat tuinbouwbedrijven helpt bij elektrificatie en de CO2-uitstoot kan verminderen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties