‘Glastuinders ondervinden hinder van Russische boycot’

14,6% van de Nederlandse glastuinders geeft aan heel veel of behoorlijke hinder te ondervinden van de Russische boycot die in de zomer van dit jaar werd ingezet. Potplanten en snijbloemen ondervinden negatieve gevolgen door devaluatie van de roebel en risico’s van het betalingsverkeer.

Dit blijkt uit de GlastuinbouwScanner 2014 die AgriDirect jaarlijks uitvoert en een reactie hierop van Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht. Tijdens de telefonische inventarisatie onder ruim 3.800 Nederlandse glastuinders heeft in de afgelopen week een representatieve steekproef van ruim 460 glastuinders de vraag beantwoord over de invloed van de Russische boycot op hun bedrijf.

De glasgroentetelers voelen de gevolgen van deze boycot het meest. Van de Nederlandse glasgroentetelers geeft 33,1% aan heel veel of behoorlijke hinder te ondervinden van de Russische boycot. Op de potplantentelers en de snijbloementelers is de Russische boycot minder van invloed (respectievelijk 7,5% en 4,0%).

Op 6,0% van de Nederlandse glastuinbouwbedrijven ondervindt men momenteel nog geen hinder, maar wordt er wel verwacht dat men hier binnenkort de gevolgen van gaat voelen.

Volgens Nico van Ruiten komt deze uitslag voor LTO Glaskracht Nederland niet als een verrassing. „Rusland was voor een aantal glasgroenteproducten een belangrijke exportmarkt. Veel telers hebben dan ook forse schade opgelopen door extra prijsdruk. Van de EU-regelingen hebben glastuinders nauwelijks gebruik kunnen maken vanwege lage vergoedingen voor interventie. Potplanten en snijbloemen zijn gelukkig uitgezonderd van de Russische importstop, maar ondervinden wel negatieve gevolgen door devaluatie van de roebel en risico’s van het betalingsverkeer.”