Glastuinders Roelofarendsveen mogen uitbreiden

Glastuinders in het tuinbouwgebied Floraweg-Geestweg in Roelofarendsveen mogen hun bedrijf uitbreiden door, onder voorwaarden, sloten te dempen zodat een maximale kavelbreedte van 80 m kan worden bereikt. Dat heeft de Raad van State onlangs bepaald.

De bedrijfsuitbreiding door slootdemping was opgenomen in het vorig jaar vastgestelde bestemmingsplan. Daartegen werd echter door een aantal bewoners van het gebied bezwaar ingediend, onder wie een aantal stoppende kwekers. Zij betoogden dat in het gebied geen duurzame glastuinbouw mogelijk zou zijn.

Volgens het Platform Tuinbouw Veenstreek is duurzame glastuinbouw onder de condities van het nieuwe bestemmingsplan prima mogelijk. De bezwaarmakers hoopten volgens het platform echter dat de Raad van State de gemeente zou dwingen de bestemming agrarisch-glastuinbouw van het gebied te halen. Een andere bestemming zou de waarde van hun percelen hebben doen kunnen laten stijgen.

Herstructurering
De Raad van State verklaarde het beroep van de bezwaarmakers ongegrond. De herstructering van het gebied kan daardoor beginnen. Tuinders die voor hun bedrijfsuitbreiding sloten dempen, moeten het water elders compenseren. Daarover zijn afspraken gemaakt met Stichting Molenkolk en het Hoogheemraadschap van Rijnland. Verder mogen nieuwe kassen geen hogere goothoogte hebben dan 8 m.