‘Goede kwaliteit roos na lange zeereis’

Met lange duur zeetransport kunnen rozen dezelfde of zelfs betere kwaliteit behouden als bij vervoer door de lucht. Dat blijkt volgens GreenCHAINge na intensief en herhaald testen van rozen die vanuit Kenia in geconditioneerde containers per schip aangevoerd zijn.

GreenCHAINge is tevreden over de resultaten van de eerste zeereis van rozen in 2014. De praktijkproef tussen de havensteden Mombasa en Antwerpen is uitgevoerd met zowel groot- als kleinbloemige rozen. Op afstand zijn de omstandigheden in de geconditioneerde containers – zoals de vereiste lage temperatuur en luchtvochtigheid – gecontroleerd.

Na de 25 dagen durende reis volgden acht dagen exportsimulatie naar diverse Europese bestemmingen (twee dagen koelcel, twee dagen in fusten en vier dagen in de winkel), om tenslotte de houdbaarheid in de vaas te testen. Het gemiddelde vaasleven van de rozen bedroeg tien dagen, waarmee zij volgens GreenCHAINge geenszins onderdoen voor door de lucht vervoerde rozen, waarbij in tegenstelling tot het zeetransport de temperatuur vaak slecht is te sturen.

‘Resultaten fantastisch’
„De resultaten zijn fantastisch”, zegt projectleider Robbert van Willegen van GreenCHAINge. „Transport per schip van uit verre oorden geïmporteerde of daarheen geëxporteerde rozen is niet alleen goedkoper, maar ook veel milieuvriendelijker. Het geeft 87% minder CO2-uitstoot per steel dan met het vliegtuig. Alle variëteiten die we op het schip hebben gezet, zijn ook door de lucht vervoerd, zodat een goede vergelijking van de houdbaarheid kon worden gemaakt.”

In de loop van het jaar zullen nog verscheidene praktijkproeven volgen. In de komende maanden worden ook de andere aspecten van de verschillen in vervoersmodaliteiten onderzocht. Daarbij komen ook seizoensinvloeden aan bod.

Bij het door VGB gecoördineerde project zijn veredelaars (Plantum), telers, en handelsbedrijven (FleuraMetz, Dutch Flower Group en Hilverda de Boer) betrokken. GreenCHAINge wordt ondersteund door WUR, Kenyan Flower Council, FlowerWatch en logistieke dienstverlener Maersk Line.

GreenCHAINge wordt gesubsidieerd door het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken, via het programma Topsector Tuinbouw, en uit door bijdragen van handelaren en producenten gevormde fondsen van het Productschap Tuinbouw.