Green Deal CO2 glastuinbouw Noord-Holland

Op 10 juni zullen tijdens de nieuwe vakbeurs GreenTech in Amsterdam vijftien partijen – waaronder LTO Noord Glaskracht, Ocap en staatssecretaris Dijksma (EZ) – een Green Deal ondertekenen over CO2-voorziening aan de glastuinbouw in Noord-Holland.

Met de overeenkomst spreken provinciale, regionale en landelijke overheden, tuinbouworganisaties en industriële bedrijven af dat zij zich zullen inspannen om ervoor te zorgen dat glastuinbouwbedrijven op termijn over kwalitatief goede CO2 tegen een gunstige prijs kunnen beschikken, afkomstig van industriële rookgassen uit de regio.

Proefinstallatie
Op dit moment wordt de haalbaarheid onderzocht van verschillende methodes om CO2 uit de rookgassen van de industrie te halen. Een proefinstallatie moet in 2015 draaien. Hiertoe werken Kas als Energiebron, OCAP en AEB Exploitatie Amsterdam samen. Tegelijkertijd wordt gekeken of bestaande leidingen gebruikt kunnen worden voor CO2-transport naar de glastuinbouwbedrijven. Ook is afgesproken eventuele belemmeringen in bijvoorbeeld wet- en regelgeving, weg te nemen via de Green Deal.

De partijen die de Green Deal ondertekenen zijn: ministerie van Economische Zaken, ministerie van Infrastructuur en Milieu, Ocap, AEB Exploitatie, Alliander, provincie Noord-Holland, Greenport Aalsmeer, Greenport Noord-Holland Noord, HVC, LTO Noord Glaskracht, gemeente Haarlemmermeer, Amsterdam Economic Board, Energy Valley, Ontwikkelingsbedrijf NHN en SGN Rijsenhout.