Green Deal compostsysteem met glastuinders in Erica

De provincie Drenthe stopt € 110.000 euro in een Green Deal met Mycelco en Drenthe Growers uit Erica. De ondernemers gaan een compostsysteem ontwikkelen waarbij gebruik wordt gemaakt van komkommerloof en gekweekt olifantsgras. Dit meldt Emmen.NU.

De initiatiefnemers onderzoeken of het restmateriaal dat vrijkomt uit de glastuinbouw gebruikt kan worden om energie op te wekken. Het komkommerloof en het hiervoor gekweekte olifantsgras (miscanthus) worden samengevoegd in een grote korf waarin bacteriën en schimmels in combinatie met water en zuurstof het omzettingsproces opgang brengen. Door de omzetting (fermentatie) van beide producten komt energie vrij die terugvloeit naar de kassen en de omliggende woningen.

Groene gewasbeschermingsmiddelen
Nadat het omzettingsproces is beëindigd kan het overgebleven materiaal (compost) worden gebruikt als grondverbeteraar en groene bestrijdingsmiddelen. Stenden University Emmen doet onderzoek of olifantsgras toe te passen is als grondstof voor het maken van bio-composiet. Olifantsgras is een snel groeiend gewas dat gekweekt wordt op het terrein van de kweker. Daarnaast heeft de gemeente Emmen voor het verbouwen van dit gewas, braakliggende grond beschikbaar gesteld.