Greenport Aalsmeer zet in op versnelde aanleg warmte- en CO2-net via Westas

Greenport Aalsmeer zet in op een versnelde aanleg van een warmte- en CO2-net via het regionaal programma Circulaire Westas. Dat blijkt uit de verkenning ’De circulaire Westas, wending naar een nieuwe economie’. De Westas is de benaming die, met een knipoog naar de bekende Amsterdamse Zuidas, aan het gebied is gegeven dat zich vanaf Greenport Aalsmeer via Schiphol naar de haven van Amsterdam uitstrekt.

Het programma Circulaire Westas is een samenwerking van bedrijven en overheden. Daarbij gaat het om vier logistieke hubs: Greenport Aalsmeer (nummer 1 in bloemen wereldwijd), Schiphol (nummer 3 in luchtvracht in Europa), de haven van Amsterdam (nr. 4 als haven in Europa) en de Digital Gateway, het knooppunt van ondergrondse dataverbindingen en datacentra (nummer 2 in Europa).

Datacenters
De vier hubs gaan werken aan een versnelling naar een nieuwe, circulaire economie aan de westkant van Amsterdam. Dat gebeurt in samenwerking met de gemeenten Amsterdam, Haarlemmermeer en Aalsmeer, de provincie Noord-Holland en de ministeries van Economische Zaken en van Infrastructuur & Milieu. Voor Greenport Aalsmeer is vooral een versnelde aanleg van een warmte- en CO2 belangrijk. Daarnaast kunnen zich in Aalsmeer mogelijk ook datacenters vestigen, waarvan de restwarmte door glastuinders kan worden afgenomen.

Het programma Circulaire Westas moet grote bovenlokale projecten mogelijk maken en versnellen richting een meer circulaire economie. Partners hebben de taken onderling verdeeld en helpen elkaar bij de uitvoering. Ze kunnen niet los van anderen tot resultaat komen: het afval of restproduct van de een, is de grondstof voor de ander. In het Westasprogramma is het makkelijker om projecten op te schalen doordat er drie overheidsniveaus samenwerken met de vier hubs in de regio.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties