‘Grenzen moeten open blijven’

Wij zijn er geen voorstander van dat de grenzen dicht gaan”, zei Arthur van Dijk van Transport en Logistiek Nederland op BNR in reactie op de aanslagen in Brussel.

Van Dijk herhaalde daarmee het standpunt dat TLN al eerder innam in het kader van de vluchtelingenstromen in Europa. „Wij begrijpen dat op het moment dat dit soort verschrikkelijke aanslagen plaatsvinden in een eerste reactie om dit verder te voorkomen een discussie ontstaat over het sluiten van de grenzen en het zo snel mogelijk oppakken van terroristen. Deze discussie hebben we al eerder gehad in het kader van de vluchtelingen. Wij als sector zijn er geen voorstander van om alle grenzen dicht te doen. We hopen dat er andere maatregelen genomen worden.”

Van Dijk voegde er aan toe dat vrij vervoer van goederen en diensten het wezen van Europa is.

De gevolgen van de aanslagen voor de transportsector waren met name rond Brussel merkbaar. Diverse verkeerstunnels waren tijdelijk afgesloten. Ook wordt er aan de Belgisch-Nederlandse grens intensiever gecontroleerd. Dit leidt niet tot grote opstoppingen. De grens tussen België en Frankrijk werd vrij snel naar de aanslagen gesloten.

Beluister hier het radiofragment.