Grieks bedrijf introduceert kasruiten met geïntegreerde zonnepanelen

Het Griekse beginnende bedrijf Brite Solar heeft een technologie ontwikkeld waarmee het transparante zonnepanelen kan printen op glas. De panelen zetten 5% van het invallende zonlicht om in elektriciteit en laten 70% van het licht door, volgens het Griekse bedrijf een ideale combinatie om kassen energieneutraal te maken.

Brite Solar, een in 2010 opgericht bedrijf van de Griekse ondernemer Nikos Kanopoulos, behoort tot een groep van twintig start-ups die vorige week meededen aan de Startupbootcamp HighTechXL van de TU Eindhoven. Het bedrijf werd daarbij geselecteerd voor deelname aan een begeleidingsprogramma.

De op kasruiten geprinte zonnepanelen kunnen, net zoals reguliere kasruiten, zowel in nieuwe als bestaande kasdaken en -gevels worden gemonteerd. In nieuwe constructies zijn de ruiten daarbij vier keer zo duur als reguliere ruiten en in bestaande kassen vijf keer zo duur. De zonnepanelen, die een levensduur van twintig jaar hebben, leveren volgens Brite Solar echter wel een aantrekkelijk financieel rendement op, waarvan de hoogte mede bepaald wordt door het tarief energiebelasting en mogelijke subsidies.

Economische crisis
Kanopoulos geeft voor de camera van RTL-Z toe dat zijn bedrijf, dat twaalf mensen in dienst heeft, veel last ondervindt van de huidige economische crisis in Griekenland. Doordat banken zijn gesloten en kapitaalbewegingen aan beperkingen onderhevig zijn, weet hij niet of hij zijn personeel nog salaris kan uitbetalen.