‘Groene steden zijn belangrijk voor plantentelers’

Rijdend door de enorme stad São Paulo viel mijn oog op een enorme groene wand van een flatgebouw. De planten kleurden de wand groen en bruingroen. Ergens op de hoogte van de tiende verdieping hing een hovenier als een glazenwasser tussen de planten. Diezelfde rit zag ik meer groene wanden, ook binnen in een winkelcentrum. Waarschijnlijk ging ik er bewuster op letten. Ook viel mij op dat langs het stinkende kanaal dat door deze stad loopt steeds meer en mooier groen is gepland.

De afgelopen week vertegenwoordigde ik de Braziliaanse producentenorganisatie Ibraflor tijdens het jaarcongres van AIPH in Taichung (Taiwan). Eén van de werkgroepen is ‘Green City’. In dit kader gaf Sam Lemheney een presentatie over het werk in de stad Philadelphia door de Pennnsylvania Horticultural Society.

Sam vertelde over de positieve effecten van vergroening van de steden. De stad wordt niet alleen mooier, de leefbaarheid verbetert, er wordt minder rommel op straat achtergelaten, de criminaliteit vermindert, bebouwing wordt meer waard en de mensen gaan zelf ook meer investeren in hun leefomgeving. Er zijn hierover officiële rapporten zoals ‘The Green City Health Report’. Zo vernam ik dat de regering van Australië de doelstelling heeft om in 2020 20% meer ruimte voor groen in de steden te hebben: visie 2020.

Bovenstaande positieve effecten zijn hard te maken in rendement door ze over de jaren te meten. Hiermee zijn het geen kosten, maar een investering. Sam Lemheney vertelde over partnerschappen tussen investeringsgroepen en de sector van bloemen en planten: ‘Green City Funds’. De vertaalslag naar onze sector is dus goed te maken.

In stedenontwikkeling worden jaarlijks vele miljarden besteed. Met groen als vast onderdeel van stedenontwikkeling is dus te voorzien hoeveel geld in planten geïnvesteerd gaat worden. Het is mij deze week duidelijk geworden dat ‘Green City’ voor producenten van planten belangrijk is. Laten we goed bezien wat dit binnen onze sector betekent en hiermee aan de slag gaan!

André van Kruijssen,

Directeur Veiling Holambra, Brazilië

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties