Grondontsmetter Basamid per direct verboden

Het gebruik van het grondontsmettingsmiddel Basamid Cleanstart met daarin de werkzame stof dazomet, is met onmiddellijke ingang verboden. Dat heeft het Ctgb op 11 juni besloten.Twee weken geleden werd de stof metam-natrium al verboden.

Aanleiding voor het verbod op de aaltjesbestrijder is het risico voor omwonenden. Bij gebruik volgens de huidige toelating is de blootstelling volgens het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) zodanig dat voor omwonenden – vooral omwonende kinderen – concentraties te verwachten zijn die aanzienlijk boven de humane veiligheidsnorm liggen.

Aanvulling op metam-natrium
Dazomet is een gasvormende stof die werkt doordat het in de bodem wordt omgezet in zogeheten MITC. Basamid Cleanstart wordt in de praktijk enkel gebruikt als aanvulling op grondonstmettingsmiddelen gebaseerd op metam-natrium. Het middel wordt voornamelijk ingezet om aaltjes (nematoden) in de grond te bestrijden, maar werkt onvoldoende zonder de combinatie met metam-natrium.

Sommige aaltjes zijn in de EU als quarantaine-organismen aangemerkt en dienen op grond van Europese regelgeving in lidstaten bestreden te worden. De Europese Commissie zal volgens het Ctgb bekijken of dazomet ook op Europees niveau verboden moet worden.

Op 27 mei maakte staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken bekend dat grondontsmetters met de werkzame stof metam-natrium per direct verboden zijn.