Grote brand bij Wit Flowerbulbs

  Bij bloembollenbedrijf Wit Flowerbulbs in ’t Veld zijn donderdagochtend 30 juli twee van de vijf schuren afgebrand. Volgens mede-eigenaar Nico Wit is bijna de hele bollenkraam (120 ha) verwoest. De bollen waren net geoogst en opgeslagen in de cellen.

  Wit Flowerbulbs is gespecialiseerd in de bollenteelt, preparatie (ook voor derden) en broeierij van tulpen. Nico Wit: „Het levenswerk van 30 jaar is naar de knoppen. We hebben 120 ha bollenteelt en een groot deel daarvan bestaat uit nieuw sortiment, dat we deels zelf hebben veredeld. Die kraamkamer is weg. Van wat niet in de koel- en preparatiecellen stond, hebben we nog een deel. Dat zijn onder andere de laatste 25 kuubskisten met bollen die we dit seizoen nog moesten pellen. Die zijn gisteren bij een collega verwerkt.”

  Hart van het bedrijf verwoest

  De brand heeft 3.500 m2 van het bedrijf verwoest. Het hart van het bedrijf, met alle koel-en preparatiecellen, volgens Nico Wit. Hij runt het bedrijf met zijn broer Peter, diens zoon Mike en Arie van Dijk. Het viertal is vrijdag 31 juli niet alleen druk met het afhandelen van de schade. Er wordt ook al druk nagedacht over nieuw-/herbouw en een betere logistiek op het bedrijf, dat jaarlijks 18 miljoen tulpen broeit. Op 6.000 m2 bleven de opstanden overeind en het nabijgelegen woonhuis liep alleen rookschade op. „We zijn verzekerd, maar het gaat ook over toekomstige waarde van onze kraamkamer aan bollen. Dat krijg je niet zomaar weer terug.”

  Veel rookontwikkeling

  De melding van de brand kwam donderdagochtend 30 juli om 06.00 uur binnen bij de hulpdiensten in de omgeving van het Noord-Hollandse ’t Veld. Om 8:45 uur kon het sein ‘brand meester’ worden gegeven en het nablusssen beginnen. De rookontwikkeling was fors en daarom riep de veiligheidsregio NHN omwonenden op om ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te zetten. Veehouderijbedrijven in de omgeving is geadviseerd om hun vee binnen te houden omdat roetdeeltjes in de weilanden kunnen neerslaan.

  Miljoenen glassplinters door verbrande zonnepanelen

  Kort na de brand bleek dat het vee vooral binnen moet blijven omdat in de weilanden nabij Wit Flowerbulbs miljoenen glassplinters terecht zijn gekomen. Het is glas van de zonnepanelen die op het dak lagen: splinters van een paar millimeter, maar ook stukken van van vijftien bij vijftien centimeter. Omgevingsdienst Noord-Holland Noord meldt tegen het Noordhollands Dagblad dat ze verspreid liggen over een strook van ongeveer 4 kilometer bij vijfhonderd meter, een strook aan de noordzijde van het verbrandde bedrijf. De sanering valt onder het zogenoemde ‘asbestregime’. Het oprapen van de grove scherven is de dag na de brand gestart. Daarna volgt nog het opzuigen van kleine scherven met speciale apparatuur. Schoonmaakkosten van de weilanden worden geschat op €2,5 per m2.

  Er heeft geen persoonlijk letsel plaatsgevonden. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

  Er was veel rookontwikkeling bij de brand (foto: Wesley Boots, 112westfriesland)
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties