HBAG: Handel positief gestemd over omzet kerstmaand

  Handelaren die zijn aangesloten bij HBAG rekenen op een exportgroei in de laatste maand van het jaar. De achterstand van 4% kan daarmee nog iets ingelopen worden.

  December is een belangrijke maand voor de exporterende groothandel. Vorig jaar was het in december koud en toen gaf de export een krimp van 14%. Dit jaar zijn de vooruitzichten gunstiger en exporteurs gaan er vanuit dat er een groei gerealiseerd gaat worden.

  Tuinplanten 3% in de min
  De omzet in pot- en tuinplanten kwam tot en met november uit op €1,9 miljard. Dat is 3% minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

  Tot en met november zit de exportwaarde bloemen en planten 4% in de min. Dit kan in december nog met een procentpunt worden goedgemaakt tot een krimp van 3%. De totale exportomzet komt dit jaar naar verwachting uit op ruim € 5,2 miljard en dat is vergelijkbaar met 2011.

  Stabilisatie verwacht
  Voor 2014 verwacht HBAG Bloemen en Planten dat de exportomzet stabiliseert of licht toeneemt. ,,Naast de terughoudendheid bij consumenten door de economische situatie waren voor veel productgroepen de weersomstandigheden in 2013 niet gunstig. Dat heeft de vraag ook getemperd’’, aldus de brancheorganisatie van de handel.