Handel zegt definitief ‘ja’ tegen collectieve promotie

Handelaren gaan definitief bijdragen aan de collectieve promotie van bloemen en planten. VGB-leden stemden hier gisteren mee in tijdens de algemene ledenvergadering.

Dit maakt de algemeen directeur van Dutch Flower Group Marco van Zijverden aan het begin van de avond bekend tijdens het Westland Event in Naaldwijk. Volgens Van Zijverden gaan de handelaren minimaal €6 miljoen bijdragen. Samen met de €8 miljoen van de kwekers maakt dat er voor collectieve promotie jaarlijks €14 miljoen beschikbaar komt.

Van Zijverden noemde de €14 miljoen een begin. „Het is nog te weinig geld, maar als je met iets begint dan kun je het uitbouwen.” Het geld zal bij Bloemenbureau Holland (BBH) terecht komen. BBH krijgt een nieuwe vorm; het gaat gerund worden door handel en kwekers. Momenteel zit er een vertegenwoordiger van de handel in het bestuur van BBH.

Sinds begin 2013 draagt de handel niet meer bij aan de collectieve promotie omdat VGB en FloraHolland geen geschikte heffingssystematiek konden vinden voor de bijdrage van de handel.

Onderscheiding
Marco van Zijverden en Henk Knipscheer, aftredende bestuursleden van de VGB, kregen tijdens de donderdag gehouden ledenvergadering een onderscheiding. Van Zijverden, die tweemaal de maximale termijn van negen jaar bestuurslid is geweest, werd benoemd tot erelid. Knipscheer kreeg de gouden speld van de vereniging.

VGB-voorzitter Herman de Boon, die de onderscheidingen uitreikte, prees Knipscheer wegens de rol die hij heeft gespeeld in het meer structureren van het opkomen voor collectieve belangen van zijn beroepsgroep, de lijnrijders. Knipscheer stond aan de wieg van de oprichting van de belangenclub voor de lijnrijders, Stuurgroep Lijnrijders Bedrijven.

Van Zijverden, jarenlang vice-voorzitter van de VGB, kreeg het erelidmaatschap vooral wegens de betrokkenheid van zichzelf en het door hem geleide grootste exportbedrijf ter wereld bij de organisatie en de voortrekkersrol van de onderneming in de sector.

Ook zorgde hij er voortdurend voor dat specialisten van DFG op allerlei terreinen, zoals de CAO, bijdroegen aan de behartiging van branchebelangen. „DFG, veruit de grootste partij in onze bedrijfstak, is nu eenmaal een paradepaardje van de sector. Ondanks de drukte die het leiden van zo’n grote onderneming meebrengt, is hij altijd optimaal betrokken bij de VGB”, zei De Boon.