‘Handelaren op Rusland worden voorzichtig’

Bloemen- en plantenhandelaren zijn onzeker over de handel op Rusland en dat maakt dat ze nog voorzichtiger worden dan ze al waren. Dat zegt VGB-directeur Robert Roodenburg.

Roodenburg baseert zich op oriënterende gesprekken met de handelaren op Rusland naar aanleiding van het dreigende Russische importverbod op landbouwproducten uit de VS en de EU. Uit de gesprekken wordt ook duidelijk dat die handelaren en hun klanten nog niets merken van een eventueel verbod op de import van bloemen en planten uit de EU.

„Handelaren weten niet wat er gaat gebeuren en dat maakt ze onzeker. De handelaren waren al voorzichtig met de handel op Rusland en dat zijn ze nu helemaal.” Volgens Roodenburg heeft een aantal handelaren het afgelopen half jaar de activiteiten op Rusland al afgebouwd.

De handel op Rusland bestaat deels uit een voor Nederlandse handelaren risicoloos model. Daarin kopen Russische importeurs de producten zelf in, rekenen ze af en vervoeren ze de producten zelf naar Rusland. „Ik ben benieuwd hoe dat model zich houdt bij een eventueel verbod. Waar krijgen de Russische importeurs mee te maken aan de Russische grens?”

Een eerste effect van een eventueel verbod zou kunnen zijn dat de prijzen kelderen, verwacht Roodenburg. „Maar het is even afwachten welke landbouwproducten Rusland niet meer binnen mogen. Het wordt de komende dagen spannend.”

Roodenburg vraagt zich ook af hoe de Russische bevolking reageert op half lege schappen en hoge prijzen voor eerste levensbehoeften als groente en fruit. „ Dan gaan ze terug naar iets wat ze niet willen. En destijds waren de prijzen nog laag.”

VGB wacht voorlopig af totdat er bekend is wat er daadwerkelijk gaat gebeuren.