Handelsmissie tuinbouw Kenia en Tanzania

Van 19 tot en met 23 januari organiseert Green Farming een handelsmissie naar Kenia en noordwest Tanzania. Deze missie wordt georganiseerd in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken en de Nederlandse ambassades ter plaatse.

In Kenia staan bezoeken aan productiebedrijven, veredelaars en/of vermeerderaars van sierteeltproducten en groente in de planning in de regio Naivasha-Nakuru. Hierbij wordt ook een bezoek gebracht aan een demonstratielocatie waar Nederlandse tuinbouwtechnologie aangepast aan lokale omstandigheden wordt getest.

Daarnaast wordt in het programma deelname aan een tuinbouwseminar en netwerkbijeenkomst opgenomen. In Tanzania zal het programma zich richten op de tuinbouwactiviteiten die plaatsvinden in Arusha, Kilimanjaro, Manyara en Tanga waarbij ondernemers actief in de teelt van bloemen, planten, stekken en groenten zullen worden bezocht.

Verder zal de aandacht uitgaan naar de agro-logistieke ontwikkelingen in de sector en zal een netwerkevenement met seminarprogramma worden georganiseerd in samenwerking met lokale ondernemers- en sectororganisaties.

Kenia is met een areaal van ruim 3.500 ha en een jaarlijkse exportwaarde van meer dan € 400 miljoen de grootste Afrikaanse bloemenexporteur van Afrika. Daarnaast heeft het land een grote ontwikkeling doorgemaakt in de commerciële productie van groente voor de export maar ook de sterk groeiende lokale en regionale markt.

In Tanzania zijn de tuinbouwactiviteiten met name geconcentreerd in het noordwestelijke deel van het land. De omvang wordt geschat op nabij de 200 ha waarvan naast productie van sierteeltproducten ook een belangrijk deel bestaat uit productie van stek, zaad en kruiden.

In 2013 exporteerde Tanzania 260.000 ton aan tuinbouwproducten naar de EU met een waarde van 380 miljoen dollar. Op dit moment is de tuinbouwsector een van de snelst groeiende sectoren binnen de landbouw met een groeiverwachting oplopend naar 20% voor de komende jaren.

Green Farming is een initiatief van de Nederlandse tuinbouwsector dat zich richt op het creëren van marktmogelijkheden en verbeteren van de positie van Nederlandse toeleveranciers in de land- en tuinbouw in Oost-Afrika.