’Je hebt een bepaald kritisch glasareaal nodig’

Biedt de 2.400 ha glastuinbouw die Westland telt, voldoende kritische massa om een groot deel van de handels- en kennispositie van de Nederlandse tuinbouw te borgen? „Als dat glasareaal is om te zetten in 2.000 ha moderne duurzame tuinbouw – dus ingebed in duurzame energie, goede logistieke ontsluiting en met kennisclusters eromheen – dan is dat nog steeds een kritische massa”, vindt directeur Rob van den Ende van Ontwikkelingsbedrijf HOT.

Over een hectare meer of minder moet je je volgens hem dan ook niet druk maken. „Het gaat om de kwaliteit van wat er op die vierkante meters kas gebeurt. Maar je hebt een bepaald kritisch glasareaal nodig”, aldus Van den Ende. Dat veel tuinders vinden dat er met elke vierkante meter glas die er verdwijnt uit het Westland, weer een poot onder de sector vandaan wordt gezaagd, kan hij zich voorstellen, maar de zaak ligt wat hem betreft genuanceerder. „Wie zijn die tuinders die dat beweren? Zijn dat bijvoorbeeld blijvers of wijkers, want dat maakt nogal wat uit. En aan wie stel je de vraag eigenlijk: aan de huidige teler of aan de ondernemer in 2026?”

In het verleden verliep het proces van herstructurering volgens Van den Ende min of meer vanzelf. „Je kocht de buurman erbij en maakte er een modern bedrijf van. Vroeger had je hier bijvoorbeeld een groentebedrijf dat op die manier maar liefst 21 tuintjes opkocht. Maar verloopt zo’n natuurlijk proces voldoende snel om te borgen dat we naar die moderne tuinbouw toe gaan? Het antwoord is nee.”

Complexe gebieden
Daarom richt het Ontwikkelingsbedrijf HOT zich volgens Van den Ende vooral op de complexe gebieden in tuinbouwcentra in Nederland. „We zitten dus niet in gebiedsontwikkeling, maar het gaat echt om het verbeteren van gebieden met verouderde tuinbouwstructuren, kleinschalige percelen, waterwegen die in de weg liggen en bedrijfswoningen die op verkeerde plekken staan. In eerste instantie richten we ons op het Westland, maar de Coalitie HOT en het Ontwikkelingsbedrijf HOT hebben een landelijke opgave en werking. Inmiddels werken we daarom ook aan samenwerking met Greenport Aalsmeer en de tuinbouw in de Bommelerwaard.””

Lees het volledige interview met Van den Ende aanstaande vrijdag in de nieuwe Bloemisterij.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties