’Heffing op gas komt eraan, daar twijfelt niemand meer aan’

Gas was dit jaar ongekend goedkoop. ’Dat kan in 2021 bijna niet anders dan omhoog gaan’, verwacht Peter van den Berg, CEO van AgroEnergy. Maar ook dan zijn investeringen in geothermie en andere duurzame warmtebronnen voorlopig niet rond te rekenen. Als de markt gas niet duur genoeg maakt, dan is een belasting volgens hem onvermijdelijk.

Wat is nodig om de warmtetransitie vlot te trekken?
„Als je met Nederland serieus naar duurzame energiebronnen wil overstappen, dan zal gas duurder moeten worden. En als dat niet voldoende vanuit de markt komt, dan zal het met een belasting moeten. Het zal nog wel even over de verkiezingen heen getild worden, maar dat dat voor gas gaat gebeuren, ook voor de glastuinbouw, daar twijfelt niemand aan. Zeker niet na de verhoging van de ODE voor netstroom.”

Zag jij die verhoging van de ODE op netstroom aankomen?
„Nee, dat zagen we niet aankomen en dat begrijpen we ook niet. Dat is echt de meest krankzinnige maatregel die ooit is genomen. Nog dommer dan ooit de energieliberalisering. Een té hoge heffing op te goedkoop gas werkt trouwens ook niet. Dan maak je alleen maar een sector kapot.”

Hoe lang zal de gasprijs nog laag blijven? En op welke manier kunnen tuinders toch stappen zetten in de energietransitie? Lees het in Bloemisterij 50 of in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties