Henk Westerhof, PlantNet International: ‘Wereldwijd groeiende vraag naar groene producten Nederland’

  De vraag naar producten uit de Nederlandse plantaardige sector groeit, maar aan de internationale handelspraktijk is nog genoeg te verbeteren. Dat stelt Henk Westerhof, voorzitter van het nieuwe, brede branchecollectief PlantNet International. Deze functie neemt Westerhof de komende anderhalf jaar op zich, naast het voorzitterschap van Anthos. Binnen PlantNet International werken naast Anthos ook GroentenFruit Huis, Plantum, VGB, NAO en AVAG samen.

  Westerhof stelt dat PlantNet International als doel heeft om de toegang vanuit Nederland tot de wereldwijde markt te verbeteren. „Export naar EU-lidstaten verloopt over het algemeen goed,” zo zegt hij. Export naar zogeheten derde landen, buiten de interne markt, levert meer problemen op. „Fytosanitaire beperkingen vormen daar vaak een bottleneck om de kansen in de markt ten volle te benutten.”

  Witwascontrole en sanctielanden

  Ook in het betalingsverkeer hoopt PlantNet belemmeringen weg te nemen. „Landen als Cuba of Iran zijn zogeheten sanctielanden, maar dat zijn voor ons kansrijke afzetmarkten,” vertelt Westerhof. „Er gelden echter zeer strikte beperkingen bij het betalingsverkeer.” In de handel met Rusland doet zich volgens de Anthos-voorman hetzelfde voor. „Dan moet je verplicht je afnemer screenen om vast te stellen of deze bij witwaspraktijken betrokken is. Dit plicht gaat erg ver, waardoor de export belemmerd wordt.”

  ‘Eerste aanspreekpunt voor de sector’

  Ook handelsbevordering is een speerpunt van PlantNet. Westerhof stelt dat het ministerie van LNV dit al hoog in het vaandel heeft staan. Toch hoopt hij met PlantNet een verdere bijdrage te leveren, onder meer op handelsmissies. „Voor landbouwraden op Nederlandse ambassades kunnen wij voor het totaal van de plantaardige sector het eerste aanspreekpunt zijn,” zo ziet Westerhof voor zich. Bij handelsmissies hoopt hij dat het nieuwe collectief eveneens een bijdrage kan leveren aan de positie van de plantaardige sector. „Samen kunnen we ons beter profileren,” zo zegt hij.

  Bron: Agroberichten Buitenland

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties