‘Herfstweer in China is perfect voor onze gewassen’

Het is herfst bij ons in Yiliang, China. Nu zitten wij redelijk in het zuiden dus de herfst is hier eigenlijk geen echte herfst zoals ik die nog ken vanuit Nederland. Met najaarsstormen, regen en donker weer. Natuurlijk heb je hier in de herfst ook weleens een donkere dag, maar regen valt meestal van april tot en met juli dus daar hebben we nu niet zoveel last van.

Om eerlijk te zijn is het herfstweer bij ons eigenlijk gewoon fantastisch. Het is niet meer zo heet als in juli en augustus, maar zeker nog niet zo koud als bijvoorbeeld in december en januari, wanneer het hier dan zelfs rond het vriespunt kan worden. Daar kijk ik niet naar uit, alles onder de 15 graden is koud voor mij. Maar nu is dat nog niet aan de orde. Het is top nu, blauwe lucht, zon en een graad of 25. Heerlijk.

Ook voor gewassen is dit goed weer. Met dit type weer kun je zelf het klimaat in de kas weer maken, omdat het buiten niet meer zo extreem is als in de zomer.

Er is veel voor zo’n mooie herfst als hier te zeggen. Toch mis ik ook dingen. Hier geen bontgekleurde herfstbladeren. Bladeren blijven allemaal aan de boom, in de normale kleur. Herfst heeft hier absoluut haar charmes. Behalve het mooie weer heb je hier het traditionele ‘mid autumn festival’. Midden herfstfeest, zeg maar. Dit is eigenlijk een soort oogstfeest.

Iedereen komt bij elkaar om het binnenhalen van de oogst te vieren. Dit valt altijd op de vijftiende dag van de achtste maand in de Chinese maankalender. Het is het op een na grootste festival in China na Chinees nieuwjaar. Het ontleent zijn naam aan het feit dat het altijd gevierd wordt in het midden van het seizoen. Het wordt ook wel ‘moonfestival’ genoemd. Omdat die dag de maan het grootst en rondst is. Zoals alle festivals is het sterk familie georiënteerd. Met het eten van de traditionele ‘mooncake’ als een dagelijkse bezigheid voor zeven dagen. Deze cake is, hoe kan het ook anders, rond. Als symboliek voor de reünie van de familie en de rondheid van de maan.

Genoeg redenen om hier dus niet in een herfstdepressie te schieten. Daarna heb je een paar weken kou en dan is het zo weer voorjaar. Voorlopig is dat echter nog ver weg en genieten we hier nu nog volop van de herfstzon!

Cok Harteveld,

General manager Van den Berg RoseS

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties