Het Grootslag laat glasvezelnetwerk aanleggen

In glastuinbouwgebied Het Grootslag laten 23 tuinders – inclusief enkele nabijgelegen niet-tuinbouwbedrijven – een glasvezelnetwerk aanleggen om zo de kwaliteit van hun internetverbindingen te verbeteren. Naar verwachting start de aanleg in februari, waarna het netwerk in april klaar moet zijn.

Initiatiefnemer van het project is chrysantenteler Fred van Paassen uit Andijk. Hij voorzag vijf jaar geleden dat de ADSL-koperverbinding die nu in het buitengebied ligt, onvoldoende capaciteit zou hebben om het toenemende dataverkeer van de tuinders te kunnen blijven verwerken. „Met de huidige verbindingen kun je bij wijze van spreken niet eens fatsoenlijk een You Tube-filmpje bekijken. Maar wat erger is, is dat mensen voor het onderhoud van bijvoorbeeld je klimaat- en energiesystemen moeten inbellen, wat met een trage verbinding natuurlijk niet te doen is.”

In Het Grootslag zijn volgens Van Paassen zo’n 26 tuinders actief, verdeeld over Andijk en Wervershoof. „Het is nog een hele kluif geweest om 23 mensen daarvan zover te krijgen te investeren in glasvezel. Elk bedrijf heeft nu € 2.750 in het project gestoken. Daardoor konden we nog extra geld lenen. Daarnaast helpt stichting Glasvezel Gemeente ons bij het papierwerk. Zo moet zo’n netwerk aan bepaalde eisen voldoen en zijn er vergunningen nodig. Dat regelt die stichting allemaal.”

Heerhugowaard
De betrokken kwekers hebben zich georganiseerd in een vereniging. „Zo kunnen we met één stem spreken naar bijvoorbeeld de gemeente Medemblik toe”, aldus Van Paassen. Inmiddels wordt ook gepraat met telers uit glastuinbouwgebied Alton bij Heerhugowaard dat eveneens met slechte internetverbindingen kampt. De telers in Het Grootslag zijn volgens Van Paassen de eerste agrariërs in Noord-Holland die de aanleg van glasvezel zelf organiseren en betalen.